„Felhők” címmel készült mozifilm a 18 évesen elhunyt Zach Sobiech életéről

A Disney 2020 őszén, streaming platformján mutatta be a Clouds c. dalával Amerika-szerte ismertté vált minnesotai tinédzser, Zach Sobiech életéről készített nagyszerű filmjét. A fiú, aki úgy beszélt magáról végzetes betegsége kapcsán, mint a srác, „akit csatában legyőztek, de mégsem vesztett igazán”.

Zach Sobiech

Fotó: Children’s Cancer Research Fund (Cesar Perez Veliz)

A 14 esztendős Zach Sobiech – négygyermekes amerikai család harmadik gyermekeként – egy húszezres amerikai kisvárosban, Stillwaterben élte mindennapjait. Amikor befejezte tanulmányait az egyik helyi általános iskolában, a nyári szünet végének közeledtével kocogni indult, hogy formába lendüljön a szezonra a középiskolai kosárlabda csapat leendő tagjaként. Futás közben azonban erős fájdalmat érzett a csípőjében. Szülei jobbnak látták, ha rögtön megmutatják a sérülést egy orvosnak. Nem tűnt túl komolynak az esete, ám a fájdalom nem akart szűnni, ezért rövidesen CT-vizsgálatra küldték.

2019. november 13-a volt; az eredményekre váró szülők és fiuk már a hétvégi programot tervezték hazafele készülvén a rendelő váróterméből. Az apát ekkor váratlanul a telefonhoz szólította a kezelőorvos. Abban bíztak a korai eredmények tudatában, hogy csak a csípőhajlító izmokat érhette túlterhelés. Az orvos beszámolója azonban letaglózta mindkettejüket:

„Még mielőtt elhagytuk volna a rendelőt, az orvos felhívta a váróterem telefonját. Azonnal beszélni akart velünk” – mondta el a The Catholic Spirit-nek adott interjújában (még a fia tragikus elhunyta előtti hetekben) Zach édesanyja, Laura. „Rob felvette a telefont, én pedig odatartottam a kagylóhoz a fülemet. Nem értettem mindent, de hallottam, hogy »daganat« és hogy »rosszul van«. Emlékszem, ekkor a szoba túloldalán Zachre néztem, és azon gondolkodtam, mit mondjak neki. Nem lehet felkészülni egy ilyen helyzetre. Ez valami olyasféle dolog, amikor a tested még azelőtt reagál, mielőtt fejben lett volna idő felfogni a történteket. A lábaid elgyengülnek, az agyad pedig csak azon rágódik, hogy »mi van?!« »Daganat?« – „Mintha belülről tiszta erőből gyomron ütöttek volna” – reagált a beszélgetésben az édesapa.

A leggyakoribb, gyermekeket érintő csontrák-daganattal, oszteoszarkómával diagnosztizálták a 14 éves Zachet, amely rendkívül agresszív és gyors lefolyású rákbetegség. (Ha késői stádiumában azonosítják, legfeljebb 30% esély mutatkozik átlagosan az ötéves túlélésre a statisztikák szerint).

Megannyi vizsgálat, tucatnál is több műtét, és összesen 100-nál is több kórházban töltött nap várt ezután a gyermekre. Mintegy húsz alkalommal részesült kemoterápiás kezelésben.

A szenvedés néma csendjében; ott lakozik Mária

Mindkét szülő vallásos, keresztény nevelést kapott, amelyet gyermekeik számára is továbbadtak, de egy hasonló helyzet mindenkinek alaposan próbára teszi hitét. Az édesanya a Szűzanyához fordult segítségért. Ezzel egy évekkel korábban eltervezett célját kezdte megvalósítani. Hamar világossá vált előtte a kép és a párhuzam, ahogyan Mária a kereszt tövében; a szenvedés végtelen, néma csendjében szemléli gyermeke haláltusáját.

„Amikor 2009-ben elkezdődtek a dolgok Zach-el, azonnal éreztem, hogy mentőövre lesz szükségem. Úgy döntöttem, hogy a napi rutinom része lesz a rózsafüzér végigmondása. Ezután minden egyes napot ezzel indítottam, mielőtt belefogtam a munkába.”

„Mária szenvedésével azonosulni valami rendkívüli dolog. Amikor az imádságban az ő nézőpontjából néztem újra és újra az eseményeket, és átéltem a fia szenvedését, mindez békességet hozott nekem. Megmutatta, hogyan lehet ezt valamiképpen elviselni. A csend ereje… Keresztút, amelynek a Szűzanya egészében részese volt, mégsem tehetett semmi mást, mint hogy csendben jelen legyen.”

A csend erejében, Mária szenvedésével azonosulni valami rendkívüli dolog

Férjével 1989-ben házasodtak össze, ekkor (a katolikus vallású édesanya és protestáns édesapa által felnevelt) Lauraban számos kérdés merült a katolikus hit és Mária személye kapcsán. Ezek megválaszolása nem kis kihívást jelentett férje, Rob számára, akiben nem fogalmazódtak meg hasonló kétségek vagy kérdések. Az ő segítségével, illetve egy családi csoportfoglalkozás – a családi egység megerősítése iránt elkötelezett katolikus program révén a helyi Szent Mihály templom egyházi közösségében tudott válaszokat kapni egyes kérdéseire, és ez mélyítette el a rózsafüzér ima erejébe vetett hitét. „Történjék bármi, amikor veszekedünk a családban, mindig a rózsafüzéremet veszem a kezembe, mert tudom, hogy így kaphatjuk meg a kegyelmet – vagy kaphatom meg én a kegyelmet –, hogy közösen át tudjuk vészelni a dolgokat” – mondta. „Nem kell egyedül csinálnom. Ez az én biztonsági hálóm.”

Zach Sobiech

Fotó: Instagram (@aeadamle)

A hit által megerősödve

A rendezői és forgatókönyvírói koncepció miatt a filmben szándékosan kevésbé – vagy néhány jelenetet kivéve egyáltalán nem – hangsúlyos, hogy a család nagymértékben támaszkodott Istenbe vetett hitére a történtek feldolgozásában. A hit jelentette „biztonsági hálónak” a valóságban sokkal meghatározóbb szerepe volt; ez segítette át az egész családot a több tucat műtét, a több mint 100 kórházban töltött nap, vagy az orvosi jelentések okozta fájdalmak feldolgozásában, s végül a gyermekük és testvérük elvesztése után a gyászon. És a hit volt az, ami felnyitotta a szemüket, hogy Zach betegségét valahogy többnek érezhessék, másként tudják felfogni, mint véget nem érő szívfájdalom vagy nyomorúság.

„Lehetőségként kell felfogni a helyzetünket” – nyilatkozta az édesapa, Rob. „Mindennek volt célja; Isten tervének a része volt. Minden egyes nap, ha a betegségre gondolok, nehezen tudom elfogadni a történteket. De ha eszünkbe jut, hogy az élet összetevőinek listáján ott van az örökkévalóság is, akkor ez a szenvedés értelmet tud nyerni. Ha csak azzal foglalkozol, hogy mi a te helyed és szereped a jelen világban, ha ez a világ jelent mindent a számodra, akkor nagy bajban vagy.”

Lourdes-i látogatás

A betegséggel folytatott küzdelem harmadik évében a család – néhány barát társaságában – rövid időre Európába is elutazott, ahol a Lourdes-i Szűzanya kegyhelyét felkeresve fiuk a barlang gyógyító erejű forrásvizében is megfürdött. Utóbbi jelenetet a rendező is fontosnak tartotta megörökíteni a filmben, (meglehet, kissé túldramatizált módon).

A fiú hozzáállását az emberi élet törékenységének felismerésében az ott átéltek végül alapjaiban határozhatták meg, amikor néhány hónappal később (2012 nyarára) kiderült, hogy a kezelések ellenére áttétek képződtek a medencéjében és tüdejében is. Hat hónapot, legfeljebb egy évet jósoltak számára az orvosok. 

Felhők fölött

Zach gyermekkora óta gitározott; közösen dalokat adtak elő egyik legkedvesebb, gyerekkori barátjával, Sammy-vel. Édesanyja egy félredobott papírlapra vetve talált rá egyszer takarítás közben egyik dalszövegére. Ez volt a Clouds (Felhők) c. dalának a vázlata, amelyben őszintén megfogalmazta, hogy a mélybe taszította az élet, de szerettei kötelet dobtak neki, hogy felhúzzák onnan. Ő azonban innen rövidesen még feljebb, a felhők fölé fog szállni…

Amikor később azon tanakodtak, hogyan tudna a családtól és a barátoktól elbúcsúzni, adta magát az ötlet. Sammy közreműködésével a már meglévő dalszövegeik megzenésítésébe fogtak. A Firm Handshake néven zenekart hoztak létre egy másik barátjukkal. Zach célja az volt, hogy valamiképpen támaszt tudjon nyújtani a későbbiekben a családnak és a közeli barátoknak a felvételekkel. „A zenéje olyan, mintha azt vette volna lemezre, ahogy mindannyiunkkal törődik” – fogalmazott ezzel kapcsolatban bátyja, az akkor 20 éves Sam.

YouTube-re feltöltött első zenei videójuk, a Clouds kapcsán egyre többen ismerték meg a történetét, előbb a városában, majd később szerte Amerikában és a világban. Elkezdték játszani a számot a helyi rádióban, ezt követően röviddel pedig a BMI (Broadcast Music, Inc. – olyan előadókat képvisel, mint Ed Sheeran, Taylor Swift vagy pl. John Williams) vezetői lemezszerződést kötöttek vele. Ebből származó későbbi bevételeit Zach teljes egészében az általa életre hívott rákkutató alapítvány részére utalta át. (Szerk.: az alapítvány a fiú halálának évében mintegy 500 ezer dollárt tudott összegyűjteni a céljaira a lemezbevételek és egyéni adományok révén, mely összeg e cikk megírásáig közel 3 millió dollárra duzzadt.)

Zach Sobiech

Fotó: Pioneer Press (Ben Garvin)

Eredeti szándéka szerint tehát a családja és barátai számára készített felvételek így váltak néhány hét alatt rákbeteg gyermekek (és hozzátartozóik) tíz- és százezrei számára is reményt keltő mankóvá, támasszá a keresztjük hordozásában.

Egy anya különleges imája

Sokak mellett Justin Baldoni amerikai színészre is komoly hatást gyakorolt a médiából megismert fiú története az elmúlás árnyékában tanúsított példátlan hozzáállásával. 2013 elején felkereste a családot, hogy dokumentfilmet készíthessen Zach harcáról (My Last Days: Meet Zach Sobiech). E dokumentumfilmben elhangzottak, majd halálát követően az édesanyja visszaemlékezéseiből írt könyve adták a fő alapot a későbbi mozifilm forgatókönyvéhez, amelyet szintén Baldoni rendezett. Ez volt a második nagyjátékfilmje az egy évvel korábban bemutatott és hasonló témát boncolgató Két lépés távolság c. drámát követően.

A halál nem több, mint egy újabb bejegyzés a határidőnaplónkban

Bár a forgatókönyv megírása során számos ponton tértek el a valóságtól, a 2020. október 9-én egy filmfesztivál alkalmával debütált, majd a Disney+ internetes kínálatába felkerült alkotás nagyszerűen és kellően hitelesen mutatja be a Sobiech-család drámáját. A főszerepet játszó Fin Argus, és az édesanyát alakító Neve Campbell (Sikoly 1-4.) is meglehetősen erős alakítást nyújtanak, de rendezői, illetve forgatókönyvírói szempontból is ügyesen formálták úgy az egész történetet, hogy az minél szélesebb közönséget tudjon megszólítani és megérinteni.

A család egyébként eredeti ruhadarabokkal, a fiuk gitárjával és az általa használt mankókkal segítette a Zach-et alakító fiatal színész „belehelyezkedését” a szerepbe.

Édesanyja – magyarra fordítva – Szállj egy kicsit feljebb – Hogyan válaszolt Isten egy anya jelentéktelennek tűnő imájára jelentőségteljes módon címmel írta meg a könyvét fia történetéről, mely az alábbi mondattal kezdődik: „Rendben, Uram, magadhoz veheted őt. De ha meg kell halnia, azt szeretném, ha halála valami nagyobb dologért történne. Szeretném, ha valakinek az élete ettől örökre megváltozhatna.”

Kezdd el élni az életet

Az életvidám, szimpatikus minnesotai fiatal akkor sem roskadt teljesen magába, amikor bizonyossá vált, hogy ezt a hosszadalmas, nehéz csatát nem fogja tudni végül ő megnyerni. Annak a szerető családi közegnek a segítségével és támogatásával, amely elsősorban a hitéből merítette lelki erejét, Zach megértette, hogy így is teljes életet kell megpróbálnia élni. Fiatal kora dacára felismerte, nem az egyéni vágyak állandó teljesítése és kiélése kell, hogy legyen a cél egy ember életének a középpontjában.

Boldogabbá akarom tenni mások életét

A maga egyszerű lehetőségeivel és eszközeivel mindent megtett azért, hogy a közelgő tragédia, a fájdalom ne tudja tönkre tenni, betegsége ne határozza meg teljesen a családja életét; hogy egy-egy mosollyal, a családdal, a barátokkal közösen eltöltött értékes idővel a történtek ellenére is boldog lehet az élete, s boldoggá tehet másokat; példát mutathat a másik ember számára.

Amikor őszinte dalszövegei, dalai és tragikus története révén Amerika-szerte ismertté vált a YouTube, illetve az internet segítségével, rájött, hogy nemcsak a szűkebb családja, baráti közössége számára tud támaszt nyújtani, a küldetése többről szól. A Jóisten feladattal bízta meg, amelyet érdemes beteljesítenie…

Pozitív, vidám személyisége (és hite) rengeteg, hozzá hasonló sorsú fiatalnak, gyermeknek és felnőttnek adott – és adhat erőt a rákkal vagy más, súlyos betegségekkel, lelki nehézségekkel, illetve a mindennapi terhekkel való szembenézésre és küzdelemre.

„Boldogabbá akarom tenni mások életét. Amennyire csak lehetséges, és ameddig csak lehetséges.” „Remélem, a történetem segít, hogy az emberek rádöbbenjenek arra, nem kell, hogy ismerjük a halál pontos időpontját ahhoz, hogy végre elkezdjük élni az életet” – fogalmazott a végül a 18. születésnapja után alig két héttel később elhunyt fiatal a róla készült dokumentumfilmben.

Halála előtt röviddel a The Catholic Spirit által készített beszámoló árul még el sokat a személyiségéről és hitéről. Utolsó erejét összeszedve még fontosnak tartotta elvállalni, hogy bérmaszülője lehessen zenésztársa és barátja öcsének, aki mindig felnézett rá.

„Azt hiszem, hogy ebben a helyzetben neki ez az ünnep többet fog majd jelenteni, mint a legtöbb másik gyereknek. Bízom abban, mindez meghatározó lesz a későbbi hitéletében” – nyilatkozta ekkor. Édesanyja pedig azt mondta: „azt hiszem, mindannyian éreztük, a Szentlélek valóban jelen volt, és nemcsak Matt-re, hanem mindannyiunkra kiáradt. Igazán különleges alkalom volt ez a számunkra, hogy mind együtt élhettük át.” A bérmálási szertartást végző püspök csodálatát fejezte ki a fiú kitartásáért és bátorságáért.

Clouds című dala a halála hetében az Apple zenei áruháza, az iTunes leghallgatottabb száma lett. Előkelő helyet tudott elérni az Egyesült Államok legismertebb zenei szaklapja, a Billboard által összesített zenei toplistákon is, de például Kanadában, az Egyesült Királyságban és Franciaországban is jól szerepelt a rádióknál. A YouTube-on több, mint 20 millió megtekintést ért el a mai napig. (A róla készült dokumentumfilmet is mintegy 16 millióan nézték meg a legnagyobb online videótárban).

2013 decemberében, a szám a helyi rádióban való debütálásának az évfordulóján pedig 5000 ember sereglett össze a város egyik bevásárlóközpontjában, és együtt énekelték el a dalt családjával és barátnőjével a fiúra emlékezve.

Zach Sobiech

Zach halála után hetekkel is tudott még meglepetést okozni… Barátnője, Amy 2013 nyarán posztolt egy képet a közösségi oldalán a közös barátokkal, ahol a Nagy-tavak partján fotózkodva az égen egy Z-alakú felhőcske rajzolódott ki a háttérben… Fotó: Instagram (@aeadamle)

Clouds filmplakátClouds (2020)
amerikai filmdráma, 121 perc

Valós események alapján: a 17 éves Zach megtudja, hogy mindössze néhány hónap maradt hátra az életéből. Nem kezdi emészteni magát, hanem versenyt futva az idővel kezébe ragadja a gitárját, hogy a dalaival hagyjon hátra emléket a családjának és barátainak. Az internetre feltöltött videó vírusként való terjedése azonban átírja a terveit, és rájön, hogy nagyobb távlatban kell gondolkodnia…


Írta: Kovács Szilárd

Főbb források:
1.
The Catholic Spirit
2. Children’s Cancer Research Fund
3. HistoryvsHollywood
4.
YouTube: Meet Zach Sobiech | My Last Days
5. Nicelife, IMDb, Wikipédia, Facebook

Fotók: Children’s Cancer Research Fund, Pioneer Press, Instagram, Disney+