Ökumenikus Kápolna, Bükfürdő

A bükfürdői ökumenikus kápolna felépítése az ezredforduló után kezdődött; 2003 őszén adták át. Katolikus szentmise bemutatására heti rendszerességgel kerül sor benne.

Ökumenikus kápolna, Bükfürdő

Az alapítványi fenntartású Bükfürdői Ökumenikus Kápolna felépítésének ötlete és megvalósítása az Egyesült Államokból 1992-ben hazatelepült Jezierski Lászlónénak (Kati néni) köszönhető. Hazaérkezte után felmerült benne a gondolat, mely szerint a fürdőn időző turisták és gyógyulni vágyó betegek számára biztosítani kellene – a testi mellett – a lelki épülés és gyógyulás lehetőségét. Természetesen egy ilyen projekt megvalósításához támogatókra volt szükség, az anyagi hátteret előteremteni nem volt egyszerű. Az elképzelések szerint már 1993-ben elkezdődhetett volna a kápolna kivitelezése, de megépítése végül hosszú évekig húzódott.

Fontos állomás, kezdőlökés volt a megvalósítás útján az 1995-ös év ősze, amikor a Bükhöz sok szállal kötődő budapesti építészmérnök – Fülöp Jenő bemutatta a helyi közösségnek a kápolna terveit és makettjét, amelyeket térítésmentesen kívánt átadni az ötletgazda, illetve a támogatói kör számára, melyhez azonban feltétele egy rendezett, alapítványi háttér biztosítása volt. 1996 decemberében hozták létre ezt az alapítványt (1.250.000 Ft indulótőkével), melyben Jezierski Lászlóné mellett a Büki Római Katolikus Egyházközség, a Büki Evangélikus Egyházközség, és a Büki Gyógyfürdő Rt. voltak az alapítótagok. Minden igyekezet ellenére is csak nehezen sikerült további adományokat gyűjteni az alapítvány számlájára, ezért Kati néni az amerikai magyarok között is kampányolni igyekezett, de itthon is megmozgatott minden követ (pl. Jászai Joli nénit egy est megtartásával kérte fel támogatók szerzésére). Hogy a kápolna ügye ne jusson holtvágányra, még saját vagyona értékesítését is kilátásba helyezte. Végül évekkel később, 2001-re összegyűlt az építkezés elindításához szükséges pénzösszeg (5,6 millió Ft), azonban az eredeti tervek készítőjének súlyos betegsége okán, új építészt kellett keresni a megvalósításhoz. A szintén büki származású Gáspár Pétert sikerült megnyerni a projekthez, akinek a koordinálása alatt végül tíz év után, 2002 őszén kezdődhetett meg a kápolna felépítése, amelyet 2003. október 25-én adtak át. A munkálatok összköltsége végül meghaladta a 30 millió Ft-ot is, melynek a legjelentősebb hányadát maga Jezierski Lászlóné állta.

„A kápolnát nem önmagának, hanem a közösség, a történelmi egyház hívei számára építtette Katalin asszony. Ezzel Istent kívánja szolgálni. Legyen hála neki, a mindenható Istennek és mindazoknak, akik segítettek. Aki ide belép, legyen bármilyen vallású, felfedezheti saját vallásának szimbólumait” – hangzott el a felavató ünnepségen, az ökumenikus hálaadás során.

Művészeti és egyéb értékei

Bibliai témájú üvegablakait Morvainé Dancs Zsanett tervezte. A kápolnában látható Csonka Ernő „Uram irgalmazz” című, és Feszty Masa Szent Ritát ábrázoló festménye, valamint a pápák képei napjainkig, melyeket Dr. Bujtás Péter adományozott a kápolnának. A magyar királyok grafikája sorozatot Nászay Csilla pécsi grafikusművész alkotta. Pintér Jenő bogyoszlói iparművész, fafaragó készítette a corpust és a Krisztus fejet. A felsorolás nem teljes.

2004-ben kétmanuálos, digitális Ahlborn-típusú orgonával gazdagodott a kápolna. 2005-ben harang is elhelyezésre került végül a toronyban (Galambos Miklós, őrbottyáni harangöntő mester munkája).

 MISEREND A KÁPOLNÁBAN:
A bükfürdői ökumenikus kápolnában bemutatott katolikus szentmisék időpontjairól a heti hirdetés menüpontban adunk tájékoztatást.

Alapítvány az Ökumenikus Kápolnáért
9737 Bük, Széchenyi u. 44.
Adószáma: 18886504-1-18

📸 Képek a kápolnáról:

 

🚩 A kápolna címe:
Ökumenikus Kápolna, Bükfürdő
9740 Bükfürdő, Termál krt. 43

/a golfpályához vezető út Golf út és a Termál körút találkozásánál, az Apartman Hotel C épülete előtt mintegy 100 méterrel találjuk/


Forrásanyag
Forrás:
1. Bük város monográfiája ## Bük Város Önkormányzata, 2016 (pp. 341-343)

2. Megáldották Bükfürdő új kápolnáját (CyberPress Sopron, 2003) ## cyberpress.sopron.hu
3. Visitbuk, Ökumenikus kápolna ## visitbuk.hu
4. Fotók: Kovács Szilárd, 2021