Ez itt a kérdés: van más út az abortusz helyett?

A szülővé válás nehézségeiről és a lehetőségekről beszélgettek az M5 “Ez itt a kérdés” c. szellemi háttérműsorában. Személyes tanúságtételek a gyermekelhajtásról, a meddőségről, az örökbefogadásról.

Abortusz: a rémálmok a legkisebb tényezők

A gyermekelhajtás kapcsán két személyes történetet ismerhetünk meg a műsorban. Az egyik történet főszereplője egy  – ma már többgyermekes – édesanya, aki egyetemista korában esett át terhességmegszakításon. Ő napjainkban már azon fáradozik a férjével, hogy másoknak ne kelljen átélnie hasonló rossz döntés, életen át tartó következményeit.

„Úgy éreztem, hogy megoldottam életem problémáját, és minden mehet tovább a régiben. Nem tudatosak voltak azok a fájdalmak vagy azok a  nehézségek, amik jöttek utána. Tehát nem azonosítottam őket az abortusszal. Elkezdtek egy idő után rémálmok gyötörni, ez borzalmas volt. Egy kisbabára kellett ott vigyáznom az álmomban: meg kellett őt óvnom, hogy meghaljon – egy ilyen szörnyű környezetben. Ám sosem tudtam megóvni! Nagyon sok lány nem gondolja, hogy egy tíz-húsz éve átélt abortusznak, ilyen következményei lehetnek. És ebben a rémálmok egyébként talán a legkisebb tényezők. Nekem is nagyon súlyos önértékelési zavarok kezdődtek el az életemben…”

A másik megszólaló édesanya, 17 évesen kényszerült döntést hozni élet és halál kérdésében.

„Ott voltam 17 évesen karrier nélkül… és nyilván mindenki a családból azt mondta, hogy igen, jó döntés az abortusz. Az általános iskola utolsó éveiben nagyon sokat hallottunk az abortuszról, hogy ez gyakorlatilag gyilkosság. El sem tudtam képzelni, hogy nekem valaha abortuszom legyen. És igazából tudtam, hogy azt lelkileg kiheverni, az nem egy egyszerű dolog. Az biztos, hogy az életében az embernek marad egy űr utána.

Volt egy dal, a Pintér Béla – Miért?! című dala, amit az interneten találtam meg. Én azt mindaddig sírva hallgattam, amíg kételyek voltak bennem ezzel kapcsolatban. Azt mondtam mindenkinek, hogy bocsánat, én ezt így nem szeretném, a gyermekemet meg szeretném szülni!

Nyilván volt egy ember, aki ebben segített. Igazából interneten ismertem meg ezt a hölgyet, és ő beszélt le konkrétan, ő támogatott lelkileg ebben…”

Egy kis támogatás

A műsor meghívott vendégei maguk is megerősítik, hogy nagyon sokat számít személyes hozzáállásunk, támogatásunk a kérdésben – akár vadidegenként is – az édesanya számára, a gyermeke életéről meghozott jó vagy rossz döntés tekintetében. Azok az édesanyák például, akik meghallgathatták a beavatkozás előtt a magzat szívhangját, szívdobbanásait, túlnyomó többségükben végül világra hozták a gyermeküket.

„Bementem egy megszült anyához vizitelni, és nagy, mosolygós arccal mondja: doktor úr, ezt a gyereket magának köszönhetem. […] Én nem emlékeztem rá – csak ügyeletben találkoztunk, és ott egyszerűen egyetlen egy beszélgetés, ami lehet hogy volt egy óra… vagy egy fél óra, amire egy ügyeletes orvosnak éppen ideje van, ahhoz hogy valamiféle beszélgetés történjen, valamiféle támogatás, hogy az anya később úgy döntsön, mégis azt az utat választja, amit a riportban megszólaló második hölgy is jelzett…” – osztja meg saját tapasztalatát a megkérdezett szakorvos, aki hite miatt nem végez abortuszokat.

Ha teher a baba – nehéz helyzetben is van hova fordulnunk

Az Együtt az Életért Közhasznú Egyesület 2008 gyermeknapján alakult meg azzal a szándékkal, hogy segítsen a válságba került kismamáknak. Úgy gondoljuk, hogy ha egy krízisbe jutott állapotos nőt szeretet vesz körül és ismeri lehetőségeit, nem mond le a gyermekéről. Önkéntes munkatársaink azon fáradoznak, hogy szeretettel és segítő hozzáállásukkal válaszoljanak a minket megkeresőknek.
 
Munkatársaink segítenek, ha tanácstalan vagy a döntésben, félénk a kérdezésben, gyakorlatlan a segítségkérésben, bátortalan a vállalásban.
 
Telefon: 06 30 598-0-198 E-mail: kapcsolat@egyuttazeletert.hu
FB/Messenger: link Weboldal: www.egyuttazeletert.org


Forrás:
Ez itt a kérdés – Van más út az abortusz helyett? (MTVA, 2019. május 3.) # youtube.com
Együtt az Életért Közhasznú Egyesület  # egyuttazeletert.org
Pixabay  # pixabay.com