Negyed órát volt víz alatt a 14 éves kamasz, túlélésére nincs észszerű magyarázat

2015. januárjában a 14 éves John Smith, a befagyott Missouri állambeli St. Louise – tavon játszadozott két barátjával az Egyesült Államokban, amikor egyszer csak beszakadt alattuk a jég. Társai szerencsésen meg tudtak kapaszkodni a jégtáblákban, John azonban elmerült és hosszú percekig volt víz alatt a segítség érkeztéig. Történetéről film készült.

John Smith, 2015. február 4.

A halálból visszatérő 14 éves John Smith, lelkipásztora Jason Noble társaságában elhagyja a Cardinal Glennon gyermekkórházat – 2015. február 4. (Fotó: JB Forbes)

Már az is szerencsésnek mondható, hogy a fiú a lelassult sodrás miatt nem került távolabbra a vízbeesés helyszínétől, valamint hogy az egyes részein akár a 10 méteres mélységet is elérő tónak egy sekélyebb részén történt velük a baleset, ezért sikerült az elsőként kiérkező tűzoltóknak hosszú percek után – szó szerint – kihalásznia a vízből. Életben maradására azonban a víz alatt töltött túl hosszú idő miatt csupán kevés esély mutatkozott (mintegy 15 percig volt a tó mélyén). A mentőcsapat azonnal nekilátott az újjáélesztésnek, ám a fiú kórházba szállítása közben, illetve az oda érkezését követően sem mutatott életjelet.

Istenem, küldd el Szentlelkedet! Mentsd meg a fiamat!

Dr. Kent Sutterer, összesen mintegy 45 percnyi életmentő beavatkozást követően az újjáélesztést végző orvosi csapat vezetőjeként már arra készült, hogy az időközben megérkező édesanyát gyermeke halálának hírével szembesítse, felkészítve az elbúcsúzásra. A doktor, elmondása szerint nem tapasztalt még soha olyat, hogy egy páciens, akinek 25 perc után sem volt pulzusa, végül mégis életben maradt. A kórterembe siető, határozott személyiséggel rendelkező édesanya viszont nem adta fel a reményt, és rögvest hangos imádságba kezdett. Egyik szavával végül a Szentlélekhez fordult és így fohászkodott: „Istenem, küldd el Szentlelkedet! Mentsd meg a fiamat!”

Alig egy perccel később a fiúra kötött műszerek életjelet mutattak – szinte valósággal sokkolva kezelőorvosait, akik már feladták az érte folytatott küzdelmet. A Guatemalából származó, örökbefogadott gyermek szíve újra verni kezdett.

Röviddel ezután állapotát sikerült stabilizálniuk, és átszállításáról döntöttek a közeli gyermekkórházba. A hosszú ideig tartó, súlyos oxigénhiányos és pulzus nélküli állapot következtében továbbra sem volt reális esély arra, hogy néhány napnál tovább élhessen orvosai szerint.

Jason Noble, a családdal közeli kapcsolatot ápoló lelkipásztor elmondta, amikor áthozták a gyermekkórházba John-t, csak az imában látták a gyógyulás esélyét – remélve és Istenre bízva John felépülését. A lelkész, elmondása alapján megérezte, nem sajnálhatja az idejét a családjától távol tölteni néhány napon át a fiú mellett. Később a kómában lévő kamasz – akinek a teste teljesen elszürkült, arca pedig szinte felismerhetetlenné változott – miközben együtt érte fohászkodtak, egyszer csak váratlanul egy pillanatra felnyitotta a szemét, majd lelki vezetője kezét is megszorította.

24 óra elteltével azonban állapota továbbra is válságos volt, tüdejének és belső szerveinek kritikus állapota mellett hatványozottan számolni kellett agyának visszafordíthatatlan és súlyos károsodásának a lehetőségével, hiszen az oxigénhiányos agyi vérellátás mintegy négy-öt perc után már szinte biztosan ehhez vezet a tapasztalatok szerint. A kómából éledező fiatal azonban nem adta fel, és másnap egy pillanatra a felemelt hüvelykujj jelét mutatta a kórteremben jelenlévő családja és barátai számára.

Teljes egészében visszanyerte mentális képességeit

A lelkész elmondása szerint minél többen kezdtek imádkozni érte, annál gyorsabban kezdett javulni az állapota. Végül három napon belül a gyermek teljes egészében visszanyerte mentális képességeit, melyre az ellátását végző orvosi csapat szerint zéró esélye volt, erre tudományos magyarázat egyszerűen nem adható. Utólag ugyan sokan a jéghideg víz szerepét hangsúlyozták a túlélés kulcsaként, ám ez önmagában nem elegendő körülmény ahhoz, hogy háromnegyed óra pulzushiányos állapot után valaki életben maradhasson – emelte ki a vele készült egyik interjú során a fiú újraélesztését koordináló kezelőorvos.

Hét nap elteltével engedték ki John-t az intenzív osztályról, alig egy hétre rá pedig haza is mehetett. Bár a hasonló körülmények között balesetet szenvedő emberek többsége a hosszú percekig fennálló oxigénhiányos állapot következtében nem tudott életben maradni, vagy rendkívül súlyos agykárosodást szenvedett – a 14 éves, közép-amerikai származású fiú esetében úgy tűnik, semmilyen hosszútávú és súlyos, az életét örökre meghatározó negatív következménye nem lett balesetének. Mindössze néhány hetes, fizikoterápiás kezelésen kellett részt vennie. A gyógyulását felügyelő egyik szakorvos tömör, de annál határozottabb utalást tett a történtekkel kapcsolatban: „bona fide – valóságos csoda.”

„Egy olyan világban élünk, ahol a hírek alapján, amelyeket nap, mint nap hallunk, minden csak rossz… én láttam, hogy az emberek tényleg képesek törődni a másikkal, képesek szeretni, felvenni a kapcsolatot és támogatni a szükségben” – mondta el egy interjúban a fiú nevelőanyja, utalván arra a sok szeretetre és imára, amelyet kaptak a kórházban eltöltött két hét során. A gyermeke halál markából való csodálatos megmeneküléséről egyébként könyvet is írt; ennek alapján készült el a tavalyi évben bemutatott Áttörés c. film.

Szerinte Isten, John túlélése által is a legfőbb üzenetét tolmácsolja felénk; hogy szeret minket. John erre válaszul úgy reagált, persze sok dologban tudna vitatkozni az anyjával, ennek a mondatának azonban minden egyes szavával maradéktalanul egyetért. Szerinte is oka van, hogy életben maradt, és neki csak követnie kell az utat, amit Isten kijelölt számára…

Áttörés, 2019Áttörés (Breakthrough, 2019)
amerikai életrajzi film, filmdráma, 116 perc

 

Amikor Joyce Smith örökbefogadott fia, John alatt beszakad a befagyott tó jege, minden remény elveszettnek tűnik. A kamasz majd negyed órát volt a fagyos vízben, mire sikerült kimenteni. Az orvosok szerint azonban a kómába esett fiúnak semmi esélye arra, hogy felépüljön. Csakhogy Joyce-t nem érdekli az orvosok véleménye. A hitének erejében bízva az egész városkát mozgósítja azért, hogy közösen imádkozzanak John gyógyulásáért.

 

A film megvásárolható DVD-n, vagy online elérhető az HBO GO kínálatában: link


Források, fotók:
1. Mom prays, dead son comes back to life (USA Today, YouTube) # link
2. Remembering the Impossible (Assemblies of God) # link
3. His resurrection story inspired a movie (St. Louis Post-Dispatch) # link
4. Áttörés – amerikai életrajzi film, dráma (20th Century Fox, HBO GO) # link