Valódi példakép: boldoggá avatják a 15 évesen elhunyt fiatalt – az internetezők patrónusa lehet

Ferenc pápa február 21-én jóváhagyta azt a dekrétumot, mely elismeri a leukémiában elhunyt fiatal, Carlo Acutis közbenjárására történt csodát. Az olasz fiú rövid élete és fiatal kora dacára, komoly életművet hagyott hátra. Az általa szerkesztett honlapon a világ több, mint száz eucharisztikus csodájáról készített összeállítást, mely kiállítások anyagául is szolgál.

Carlo Acutis

Egy igazi 21. századi kamasz

Carlo Acutis az Egyesült Királyságban dolgozó, jómódú milánói szülők gyermekeként látta meg a napvilágot Londonban, 1991. május 3-án, ám a család még születése évében visszaköltözött Olaszországba. Különleges engedéllyel, már nagyon fiatalon, hét évesen elsőáldozó lehetett. Kamaszkorába érve is mindennap eljárt szentmisére, sőt a rózsafüzér imádkozása is a napi elfoglaltságai közé tartozott. Rendkívüli módon tisztelte az Oltáriszentséget és a Szűzanyát. Alig 14-15 évesen, kisebb gyerekek hitoktatását vállalta, és önkéntesként segédkezett hajléktalanok és helyi szegények ellátásában. Ismerősei és barátai szerint ugyanakkor ő is olyan volt, mint bárki más a mai világban – igazi 21. századi kamasz. Szenvedélyesen szeretett számítógépezni: filmet vágott, képregényt animált, weboldalat szerkesztett, de szerette a videójátékokat is.

Az Eucharisztia az országút a mennyországba

Az eucharisztikus csodák eseményeit és helyszíneit egybegyűjtő weboldal tervén már 11 éves korában elkezdett dolgozni, ezért később a világ számtalan pontját járta be szüleivel az Oltáriszentséggel kapcsolatos megmagyarázhatatlan esetek után kutatva – és tiszteletét leróva. Végül 136 csodás esetről állított össze anyagot – belőlük kiállítási anyagot is készítve, mely bejárta az egész Földet (csak az Egyesült Államokban több ezer plébánián és száznál több egyetemen fogadták). Ennek köszönhetően ma már világszerte ismerté vált a neve. Célja az emberek lelki életének felrázása volt, különösképpen a Legszentebb Szentség valóságára, nélkülözhetetlen voltára felhívni a figyelmünket.

Élete a számítógép mellett felnőtt mai generációk és persze a tizenévesek számára szolgálhat különösképpen mintául, hiszen alig 15 éves korában vitte el 2006. októberében a leukémia egy különösen agresszív és gyors lefolyású formája. Barátai elmondása szerint, példamutató és mérhetetlen volt az olasz fiú Istenbe vetett bizalma. Megmutatta, hogy az életszentség az ő korosztályuk számára is elérhető. Betegségében szenvedéseit a pápáért és az egyházért ajánlotta fel.

Mindig Jézus közelében maradni

Carlo Acutis poszter

Földi maradványait 2019. áprilisában Assisi egyik templomába (Szent Ferenc ruhái levetéséről nevezett Szűz Mária templom) helyezték át, ahol mind többen keresik fel sírhelyét, a közbenjárását kérve.

A dekrétumban megnevezett rejtélyes gyógyulás 2013-ban történt. Egy súlyos hasnyálmirigy gyulladásban szenvedő brazil kisfiú, akiről orvosai is lemondtak, és már a műtétjét sem vállalták, csodálatos módon épült fel betegségéből, miután szülei kifejezetten a szentség hírében meghalt fiatal Carlo közbenjárását kérték, melybe a plébániájuk is bekapcsolódott.

A szentszéki Kommunikációs Titkárság vezetője szerint ő lehetne a „cybernauták” védőszentje, az internet patrónusa.

Egy példaéletű tinédzser gondolatai

→ „Mindenki eredetinek születik – mégis sokan fénymásolatként halnak meg.”

→ „Eredetiként” meghalni úgy kell, hogy az ember hagyja, hogy Krisztus vezesse, és közben szüntelenül Őrá néz.

→ „A végtelen kell hogy legyen a célunk, nem a véges. A végtelen a szülőföldünk. Időtlen idők óta várnak minket a mennyországban.”

→ „Az Eucharisztia az országút a mennyországba.”

→ „Minél többször járulunk szentáldozáshoz, annál inkább hasonlatossá válunk Jézushoz, és már itt a földön megízleljük a mennyországot.”

Honlapja az eucharisztikus csodákról (magyar nyelven):
miracolieucaristici.org


Weboldalai: carloacutis.com | miracolieucaristici.org
Forrás: Magyar Kurír  |  Vatican News  |  IEC2020