Az élet legjei Teréz anyától

Kalkuttai Szent Teréz (Teréz anya) albán származású római katolikus apáca, a Szeretet Misszionáriusai szerzetesrend alapítója, a Nobel-békedíj és számos más, rangos elismerés birtokosa. Kalkutta szegénynegyedeiben végzett áldozatos munkája, az egész világon elismerést váltott ki az emberekben.

Kalkuttai Szent Teréz, Teréz anya


Az élet legjei

Az élet legjei az újkori világ egyik legismertebb szentjétől mindenfajta ködösítés nélkül, világosan és közérthetően:

A legszebb a világon

A legszebb nap? A ma.
A legnagyobb akadály? A félelem.
A legkönnyebb? Tévedni.
Minden rossz gyökere? Az egoizmus, az önzés.
A legszebb szórakozás? A munka.
A legveszedelmesebb vereség? A bátorság hiánya.
A legjobb tanítók? A gyermekek.
A legszükségesebb szükségszerűség? Önmagamat ajándékozni.
Mi boldogít a legteljesebben? A másik embernek hasznára lenni.
A legveszedelmesebb hiba? A rossz kedélyállapot.
A legközönségesebb érzés? A bosszú és a gyűlölet.
A legszebb ajándék? A megértés, az együttérzés.
A nélkülözhetetlen? Az otthon, a valahová tartozás.
A jóleső érzés? A belső béke.
A legjobb megoldás? Az optimizmus.
A legnagyobb megelégedettség? Az elvégzett kötelesség.
A legnagyobb erő a világban? A hit.
A legfontosabb emberek? A szülők.
A legszebb a világon? A SZERETET.

 

Kalkuttai Szent Teréz, Teréz anyaKalkuttai Szent Teréz (1910 – 1997)

Nobel-békedíjas katolikus apáca, a Szeretet Misszionáriusai rend alapítója.

Egy belső hang hívására már 12 évesen készült a szegények megsegítésére és a misszionáriusi tevékenységre. 18 évesen belépett a Loreto Nővérek Rendjébe Írországban (itt vette fel a Teréz nevet – Lisieux-i Szent Teréz után), amely akkoriban együtt dolgozott a kalkuttai érsekséggel Indiában. 1929 januárjában Kalkuttába ment, ahol 1948-ig tanított a Szent Mária Főiskolán. A mindennapos nyomor és nélkülözés olyan nagy hatással volt rá, hogy végül engedélyt kért tanári tevékenysége feladására, és életét innentől a kalkuttai nyomornegyedeknek szentelte. Kitanulta az ápolónői munkát, s elkezdte összeszedni, ápolni, tanítani a kalkuttai utcák gyerekeit, hajléktalanjait. 1950-ben megalapította a Szeretet Misszionáriusai katolikus irgalmasrendet, majd kezdeményezésére jött létre a Nirmal Hriday (Tiszta Szív) menedékhely a haldokló nyomorgóknak és nélkülözőknek. Kórházat és otthont alapított a súlyos betegeknek és az elhagyott, fizikailag vagy lelkileg sérült gyermekeknek.

Teréz anya azt a célt tűzte ki, hogy szeretetet és gondoskodást nyújtson mindazoknak, akikről különben senki nem gondoskodik. Világszerte elismert tekintély lett: gyógyította a betegeket, istápolta a leprásokat, közben fáradhatatlanul körbeutazta a Föld országait, rendje világszerte alapítványokkal, kórházakkal, szociális otthonokkal gyarapodott. Mozgalma nemzetközi lett, és mély, keresztény hitben fogant életfilozófiája az egész világon a legkülönbözőbb vallási felekezetek körében talált követőkre. Az általa alapított irgalmasrendnek, jelenleg mintegy négyezer apáca és négyszáz szerzetes a tagja a világ 123 országában (köztük hazánkban).

Teréz anyának a szegények sorsáról, illetve a gazdagok felelősségéről vallott nézetei II. János Pál pápa gondolkodásában is fontos helyet foglaltak el, csodálattal követte az apáca tevékenységét. 1986. február 3-án, Kalkuttában személyesen kereste fel a Szeretet Misszionáriusainak házát. Teréz anya élete legszebb napjának nevezte a látogatás napját. A Szentatya pedig így fogalmazott: „A Nirmal Hriday a remény otthona. Olyan ház, amely a bátorságon és a hiten alapszik, olyan ház, ahol a szeretet uralkodik. A Nirmal Hridayban az emberi szenvedés misztériuma találkozik a hit és a szeretet titkával. És ebben a találkozásban az emberi lét legmélyebb kérdései érthetővé válnak.”

Teréz anya 1997. szeptember 5-én halt meg. II. János Pál pápa avatta boldoggá 2003. október 19-én a missziós világnapon, a szentek sorába pedig Ferenc pápa iktatta 2016. szeptember 4-én. Liturgikus emléknapja szeptember 5-e.


Forrás: Múlt-kor, 777 Blog, Magyar Kurír, Wikipédia
Képek: 1. Mary Ellen Mark (cnn.com), 2. n.a.