Száz éve született Szent II. János Pál pápa

Szent II. János Pál pápa – a családok, a katolikus ifjúság, a Krakkói főegyházmegye és a Katolikus Ifjúsági Világtalálkozó védőszentje – születésének centenáriumát ünnepeljük. 30 fényképpel elevenítjük fel életét és misszióját.

Száz éve született Szent II. János Pál pápa

Szent II. János Pál pápa

Eredeti neve: Karol Józef Wojtyła
Született: 1920. május 18. (Wadowice, Lengyelország)
Megválasztása: 1978. október 16.
Beiktatása: 1978. október 22.
Jelmondata: Totus Tuus (Egészen a Tiéd)
Pontifikátusának vége: 2005. április 2.
Elhunyt: 2005. április 2. (84 évesen)

Boldoggá avatása: 2011. május 1. (XVI. Benedek pápa)
Szentté avatása: 2014. április 27. (Ferenc pápa)
Ünnepnapja: október 22.

1.

→ Szent II. János Pál pápa a család harmadik gyermekeként, 1920. május 18-án született Karol Józef Wojtyła néven a Krakkóhoz közeli Wadowicében. Édesapja, Karol Wojtyła katonatiszt volt az Osztrák–Magyar Monarchiában, édesanyja pedig tanítónő. Hívő katolikus családból származott. A Karol nevet apja azért adta fiának, mert nagy tisztelője volt IV. Károly magyar királynak. A szentatya, családja valamennyi tagját már gyermek, illetve fiatal korában elvesztette.

Száz éve született Szent II. János Pál pápa

2.

→ Édesanyjának és édesapjának boldoggáavatási pere 2020. május 7-én kezdődött, azaz épp csak néhány nappal a születésének 100. évfordulója előtt. II. János Pál szülei „tanúságot tettek a múlhatatlan értékek létezéséről, melyek között az első helyen a család szerepel” – jelentette ki a boldoggá avatást előkészítő egyházmegyei fórum ülésén Stanisław Dziwisz bíboros, a lengyel pápa egykori titkára. A mai családoknak a házasság valódi mintáira van szükségük, „különösen a házasság méltóságának szükségességét és értelmét kétségbe vonó ideológiák fényében” – hangsúlyozta a bíboros.

Száz éve született Szent II. János Pál pápa

3.

→ Elsőáldozóként, 1929. május 25-én. A fényképen mellette látható elsőáldozási emléklapja, mely ma is megszemlélhető egykori szobájában a szülői házban, Wadowicében. Az atletikus külsejű ifjú Karol szeretett sportolni és túrázni, szívesen futballozott (elsősorban kapusként), de kedvelte a síelést is. Gimnáziumi évei alatt kitűnt színészi tehetsége is.

Száz éve született Szent II. János Pál pápa

4.

1938-ban beiratkozott a krakkói Jagelló Egyetemre, amelyet Lengyelország náci megszállása alatt bezártak. Karol először egy kőfejtőben, majd a Solvay vegyi gyárban dolgozott. 1942-ben elkezdte tanulmányait az Adam Stefan Sapieha bíboros irányítása alatt álló, illegalitásban működő krakkói szemináriumban. A Gestapo üldözése elől is az érsekségen talált menedéket. Sok barátját koncentrációs táborokba vitték. A háborút követően, 1946. november 1-én szentelték pappá, majd Rómába küldték teológiát tanulni.

Száz éve született Szent II. János Pál pápa

5.

1958. július 4-én XII. Pius pápa krakkói segédpüspöknek nevezte ki. Püspökké szentelésére szeptember 28-án került sor a krakkói Wawel-székesegyházban. Püspöki jelmondatát később pápaként is megtartotta: Totus Tuus (Egészen a Tiéd). 1964 januárjában VI. Pál pápa kinevezte Krakkó érsekévé, majd 1967. június 26-án bíborossá kreálta.

Száz éve született Szent II. János Pál pápa

Következő oldal