Böjte Csaba és Orbán Viktor az „Inside the Vatican” Év embere toplistáján

Az amerikai Inside the Vatican magazin, minden év januárjában teszi közzé „Az év embere” toplistáját. Tíz olyan személyt választanak ki, akik kiemelkedő hatást gyakoroltak tevékenységükkel környezetükre, jelentős szerepet vállalva a világ és a hit fontos kérdéseiben.

Orbán Viktor és Böjte Csaba, 2019

A lap 2019-re a meglepetések éveként tekint vissza: „a szekularizált Európában egy népszerű vezető a kereszténységre hivatkozik; Lengyelország elvilágiasítási törekvései közepette egy 15 éves fiú a magasba emel egy feszületet az LGBT jogokat követelő felvonuláson Varsó közelében; Hollywoodban egy híres amerikai rapper Jézusról énekel koncertjein; a poszt-keresztény Párizsban egy pap életét kockáztatja az Oltáriszentségért.”

Egy magyar ferences, aki elhagyott gyermekeket segít

A felsorolásban a lista ötödik helyén kapott helyet Böjte Csaba atya, aki évtizedek óta fogad be és nevel fel gyermekeket az utcáról. „Egy magyar ferences, aki elhagyott gyermekeket segít” – így jellemzi a szerzetest a tevékenységéről szóló hosszú méltatás. „Nemcsak élelmet és szállást biztosít nekik, hanem bekapcsolja őket egy közösségbe is.”

A magyarok a világ lakosságának 0,2%-át alkotják. Van-e értelme, hogy egy ilyen méretű nemzet állást foglaljon és kiálljon egy ügyért? Igen!

A hetedik helyen szerepel Orbán Viktor miniszterelnök úr neve. A magyarázat szerint a magyar politikus ellentmondásosságot váltott ki, mert határozottan kiáll Magyarország identitásának megtartása mellett, mint keresztény nemzet. „A magyarok a világ lakosságának 0,2%-át alkotják. Van-e értelme, hogy egy ilyen méretű nemzet állást foglaljon és kiálljon egy ügyért? Igen” – idézi a miniszterelnököt az amerikai lap, majd hosszasan bemutatja tevékenységét a keresztény értékek és identitás védelmében elmondott beszédeiből idézve.

Jakub Baryla, 2019

Negyedikként feltétlenül érdemes megemlíteni a 15 éves lengyel fiatal – Jakub Baryla nevét is, aki országa addigi legnagyobb LGBT jogokat követelő felvonulásán augusztusban a rendőrsorfallal védett menet elé állt, kezében egy feszületet magasra emelve és latinul imádkozva az Üdvözlégy Máriát. Mélységesen felháborította ugyanis a Czestochowai Fekete Madonna-ikont megszentségtelenítő transzparensek készültének híre a homoszexualitást népszerűsítő felvonuláson, amely végül cselekvésre késztette.

Mindannyian tanúságot tesznek az Úr kegyelméről, amely működik a mindennapi emberek életében…

A párizsi Notre Dame tavaszi drámája kapcsán, a második helyet pedig az a Jean-Marc Fourier atya kapta, aki áprilisban a székesegyház lángba borulásakor a tűzoltókkal együtt az életét kockáztatva rohant be a lángok közé, hogy megmentse az Oltáriszentséget, illetve Krisztus töviskoronáját.

A Jó, az Igaz és a Szép bátor harcosai

A toplistán szerepelnek továbbá a Jó, az Igaz és a Szép bátor harcosai, az élet különböző területeiről: egy fiatal férj, aki elhivatást érzett a hit védelmére; egy kínai püspök, aki kész szembenézni az üldöztetéssel hitéért; egy afrikai érsek, aki zarándokok lelkipásztori ellátásának szenteli magát és három ír női aktivista, akik az abortusz párti erők ellen küzdenek. Mindannyian tanúságot tesznek az Úr kegyelméről, amely működik a mindennapi emberek életében és vallják, mint mi is: „Ezt a kincset cserépedényben őrizzük, hogy az erő túláradó nagyságát ne magunknak, hanem Istennek tulajdonítsuk” (Kor 4,7) – fogalmaz a lap főszerkesztője az Év 10 emberéről.

A teljes lista a Vatican News oldalán olvasható el, magyar nyelven is: link


Forrás: Vatican News | Magyarkurir.hu | Mandiner.hu

Fotók:  Orbán Viktor, Facebook # facebook.com
Maciej Luczniewski / NurPhoto / Getty Images

Címkék: