Imádság a torinói szent lepel előtt

A torinói lepel Krisztus feltámadásának legismertebb bizonyítéka. Testének megmagyarázhatatlan módon keletkezett képmását rejti egy négy méter hosszú lenvásznon kirajzolódva, ahogyan a lepelbe helyezték kereszthalálát követően. Másolata megtekinthető például a győri Szent Kamillus templomban.


Torinói lepelUram Jézus! Halotti lepledet csendes imádságban szemlélve szívem mélyéig megrendülök, hiszen ebben a titokzatos, szent szövetben látom mindazon rettenetes fájdalmak jeleit, melyeket az evangéliumok elbeszélése szerint áldott szenvedésedben átéltél. Kínjaid mélységét feltárja a vér, amelyet a töviskoronától és ostorcsapásoktól sebzett testeden látok, átszegezett kezeiden és lábaidon, sőt szíveden, amelyet átszúrt a katona lándzsája.

Édesanyáddal, a Boldogságos Szűz Máriával, mindannyiunk Anyjával együtt imádlak téged, szenvedő és feláldozott Jézus, és világosan értem, hogy Te magadra vetted az egész emberiség minden fájdalmát és keresztjét. Minden szenvedésem (a passio hominis), amely a Te szenvedéseddel (a „Passio Christi”-vel) egyesül, részt kap a megváltás ajándékából, ezért érzem, ahogy támogatsz, vigasztalsz és feloldozol.

Tudom, hogy nincs vigasztalás megtérés nélkül, ezért bizalommal hordozva keresztjeimet azt is megígérem neked, hogy elfordulok a bűntől, új életet kezdek, hogy megtapasztalhassam: „sebeid szereztek számomra gyógyulást.” Ámen.

Severino Poletto
bíboros, torinói érsek


Fotó: Torinói lepelről készült fénykép negatívja # wikipedia.org