Dr. Németh Sándor polgármester úr ünnepi beszéde

Városunk polgármesterének ünnepi beszéde, a 2020. július 12-én felavatott templompark kapcsán: „Köszönöm szépen mindnyájuknak, hogy elviselték ezt az építést. Bízom abban, hogy mindenki örömet és megnyugvást lel, ahogy elkészült a templompark végül ebben a formában. Azt gondolom, hogy a fürdővároshoz és egyházhoz méltóan.”

Átadási ünnepség, 2020.07.12

 

Tisztelt Megyéspüspök úr!
Tisztelt Plébános úr!
Tisztelt Országgyűlési képviselő úr!
Tisztelt Igazgató úr!
Kedves Megjelent ünneplők!

Tisztelettel köszöntöm Önöket a büki római katolikus templompark megújításának alkalmából szervezett avató ünnepségen!

Néhány gondolatot szeretnék elmondani a köszöntőn kívül, hogy miért esett a választás ennek a parknak a megújítására, miért volt szükség arra, hogy ezt a parkot megújítsuk – abban a formában, ahogy itt most Önök láthatják.

A városok főterei, óhatatlanul a kultúra megőrzői, tovább hordozói, építői

Talán onnan kezdeném, az utak, ahogy az utak valahonnan valahová vezetnek, úgy azok a helyek, ahova érkeznek és ahonnan indulnak, azok a terek – ezt a parkot régen a két világháború közötti képeslapokon Bük főterének is szokták nevezni – azokon a helyeken a különböző utakról, különböző irányokból érkezők gondolatokat cserélnek, találkoznak egymással. Óhatatlanul, azok a terek a kultúra megőrzői, tovább hordozói, építői lesznek. Kitüntetett helyek lesznek. Ilyen ez a templompark is, hiszen az egykori répcementi országútnál a régi Középbük mellett, a 13. században megszentelt helyet emeltek, amit a latin nyelvből vett templomnak nevezünk. Egyszer és mindenkorra rögzítették akkoriban azt, hogy ez a hely megszentelt hely, a kultúra őrzője, hordozója és továbbítója lesz. Ez így van legalább nyolcszáz éve, de lehet hogy sokkal több ideje. Ez egészen biztos a régészeti leletek alapján.

A vallási funkció mellett – amelyet akkor megéltek, továbbadtak, és ahogy ma is őrizzük – a templom köré parkot is emeltek. Ennek emlékei – nem egészen újszerű a gondolat, hogy a szakrális teret a világitól elkülönítsék – a mögöttünk lévő fekete fenyők, melyek a 100 évvel ezelőtti képeslapokon is ugyanilyen nagyok, ugyanekkorák, amelyeket most megőriztünk. Gondot fordítottak arra, hogy ez a szakrális tér megújuljon, és az ezen a helyen lévő temető, amely hozzá tartozott régen a vallási élethez – hiszen a templomtól indult mindenkinek az útja, és ugyanitt ért véget – az egész életét ez a megszentelt hely végig kísérte. A temető itteni felszámolása, a 19-20. század „terméke”. Egyetlen síremlék maradt itt, Felsőbüki Nagy Pál sírhelye. Utána, a 20. században emlékművekkel – az addigi vallási és természeti értékeket, történelmi emlékhelyekkel építették tele, hozták létre azokat az emlékeket, amelyeket ma is láthatunk itt. Ilyen a hősi emlékmű, mely a mai napig a legszebb, legnagyobb köztéri műalkotásunk. Ilyenek a fogadalmi keresztek, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emlékére emelt emlékmű, és legutoljára, amivel gazdagítottuk a templomparkot, 2013-ban a roma holokauszt emlékműve. Aztán található itt millecentenáriumi, millenniumi emlékkő is, és itt kapott helyet a település ravatalozója is. Tehát ténylegesen a vallási, természeti és a történelmi emlékeknek ez a fajta „lerakódása, összesűrűsödése” látható, ebben a templomparkban. Most már látható, mert korábban annyira nem volt ez nyilvánvaló.

A templomtól indul, és ugyanitt is ér véget az útja mindenkinek

Nekünk kései utódoknak – akik hét vagy nyolcszáz, talán ezer éve az itt lakó embereknek a leszármazottai vagyunk, azt gondolom, ebben a korban újra kellett ezt értékelni, illetve kettős feladatot kellett ellátnunk akkor, amikor a templomparkhoz hozzányúltunk. Egyrészt meg kellett őrizni több száz évnek az emlékét, másrészt a mai kornak megfelelővé kellett formálnunk. Fürdőváros vagyunk, így nemcsak az itt élők számára kellett megőrizni az itteni értékeinket, hanem mindenki számára láthatóvá is tenni. Figyelnünk kellett arra, hogy a mai kor követelményei miatt – az információ-technológia korát éljük, nyomon követhetővé tudjuk tenni ezeket az emlékeket. Figyelnünk kellett azonban arra is, amit ötszáz vagy ezer évvel ezelőtt szem előtt tartottak az akkori építők. Ezeket terveket aztán az egyházközséggel és az egyházmegyével együtt, közösen kellett megalkotni.

Az elkészült tervezetnek a lényege az, hogy kiemeli egy tengelyt alkotva a hősök szobrát, illetve a templomot a főútra, és tulajdonképpen legyezőszerűen – az egyébként korábban murvás sétányokat megnyitva, a park minden részét feltárja a látogatók előtt, és egy keresztirányú, szabálytalan vonalvezetésű úttal, ezt a szabályos rendszert egy kicsit megtöri, egy kicsit változatosabbá teszi. A terveket többször „átrágtuk”, és ehhez kerestük és találtuk meg a megfelelő uniós forrásokat. Itt külön szeretném megköszönni, e források felkutatásában és lehívásában Dr. Gajda Tibornak, a Büki Gyógyfürdő Zrt. igazgatóságának az elnökének a segítségét, valamint Juhász Szabolcs úrnak, a Magyar Turisztikai Ügynökség szakmai igazgatójának és Ágh Péternek, a körzet országgyűlési képviselőjének a segítségét – természetesen sok más közreműködő mellett. Meg kell hogy köszönjem a képviselő testületünk támogató hozzáállását is, hiszen az uniós forrást ki kellett ahhoz egészíteni, hogy tényleg olyan minőségben készüljön el ez a tér, ez a templompark, amely méltó az elődökhöz, és méltó lesz a városnak, az utódokhoz is.

Köszönöm szépen mindnyájuknak, hogy „elviselték” ezt az építést. Bízom abban, hogy mindenki örömet és megnyugvást lel, ahogy elkészült a templompark végül ebben a formában. Azt gondolom, hogy a fürdővároshoz és egyházhoz méltóan. Köszönöm, hogy elfogadták a meghívást, és mindenkinek minden jót kívánok! Köszönöm, hogy meghallgattak!

http://szentkelementemplomparkbuk.huA templompark felújítás tervezetének a részeként egy új honlap is elkészítésre került, hogy a park és a templom látogatói – a kor adta lehetőségeknek köszönhetően gyorsan és egyszerűen a mobiljukról tájékozódhassanak az itt elhelyezett emlékművek, szobrok, valamint természetesen magának a templomnak is a történetéről.

A Szent Kelemen templompark valamennyi kihelyezett információs tábláján ennek érdekében ún. egyedi QR-kódot helyeztek el, melyeket okostelefonunk fényképezőjével olvashatunk be – automatikusan a megfelelő, dedikált aloldalát elérve az új, többnyelvű honlapnak.

Dr. Németh Sándor polgármester úr ünnepi beszéde (szerkesztett változat)
Forrás: Szent Kelemen Plébánia