A bői búcsú kapcsán Ézsöl Krisztián diakónus volt vendége egyházközségünknek (2023.11.05.)

November 5-én ft. Ézsöl Krisztián diakónus úr asszisztált a vasárnapi szentmisében. Szentbeszédében az evangéliumi tanítás kapcsán a képmutatásra, álszent lelkiségre igyekezett felhívni figyelmünket.

Ézsöl Krisztián diakónus, 2023.11.05.

A Győri Egyházmegye hatodik évfolyamos, kapuvári születésű papnövendéke, Ézsöl Krisztián volt vasárnapi, ünnepi szentmisénk szónoka november 5-én. A jövő nyáron pappá szentelendő diakónus a bői templombúcsú kapcsán érkezett hozzánk vendégségbe, s a szentmisékben való asszisztencia mellett a délutáni, büki engesztelő imádságot is ő vezette.

Szentbeszédében arra figyelmeztetett a krisztusi tanítás alapján, mindannyiunknak – keresztényként különösen is – óvakodnunk kell a (farizeusi) képmutatástól, hogy belefáradva, fásulva adott élethelyzetünkbe vagy például új környezetbe kerülve olyan kép alakuljon ki rólunk, amelynek valójában már nem tudunk vagy nem is akarunk megfelelni, megelégszünk a látszattal. Fontos megőrizni hitelességünket, törekednünk kell alázatosnak maradni és lenni életünkben.

„Aki önmagát magasztalja”

»Hányszor és hányszor fordul elő velünk, hogy mást szeretnénk mutatni, máshogy akarunk viselkedni, mint amik valójában vagyunk, különösen új helyzetbe, környezetbe kerülve. Püspök atya augusztustól Mosonmagyaróvárra helyezett; teljesen új környezet, emberek, feladatok, minden új volt. Most itt Önökkel szemben is új vagyok, s mit szeretnék? A szebbik arcomat mutatni, és ez így egészséges. A baj az, hogy ha olyat akarnék mutatni, ami már nem én vagyok. Ha tudom azt, hogy a mennyei Atya szeretett gyermeke vagyok, Jézus testvére, a Szentlélek temploma, a mennyország örököse, akkor nem kell másnak mutatnom magam, mint ami vagyok, mert ez bőven elég.

Az örökérvényű tanítás a mai evangélium alapján ez: a farizeusokkal az általuk jellemzett magatartás – kevélység, képmutatás, pökhendiség – ma sem szűnt meg. Ha magunkba tekintünk, a mélyben lehet találni olyan motivációkat, szándékokat, amiket Jézus keményen ostorozott. Látjuk a jót, ismerjük a törvényeket és mégis tesszük a rosszat. Mindannyian tudunk farizeusok lenni. Jézus ma abban erősít meg minket, hogy tudatosítsuk, értékesek vagyunk úgy, ahogy vagyunk, nem kell valami teljesen mást mutatni magunkról, mert csak így vagyunk hitelesek.

Nagyon köszönöm, hogy mai délelőttön elfogadtuk az Úr hívását, és meghoztuk áldozatunkat, eljöttünk ide a templomba, hogy találkozzunk Jézus Krisztussal, hogy alázatot, szelídséget és hitelességet tanuljunk tőle. Mert érezzük azt, hogy saját erőnkből nem megy. Miért? Mert hiszen az önmegváltás lenne. Hanem kell hozzá az ő segítsége, közössége, gyógyító közelsége.«

Ézsöl Krisztián diakónus urat Veres András megyéspüspök atya 2024 nyarán fogja pappá szentelni. Gábor atya ennek kapcsán arra kért bennünket, egyéni imádságainkban őt is említsük meg. Egyúttal jelezte, szeretettel várjuk őt vissza újmiséje bemutatásakor!

Képek a szentmiséről:


Kép és szöveg: Kovács Szilárd (Szent Kelemen Plébánia)

Címkék: