„Szerzetesnek álltam” – zseniális film nem vallásos fiatalok és szerzetesek találkozásáról

E meglehetősen egyedi film alaptörténetében néhány nem hívő fiatalt költöztettek be egy valódi szerzetesi kolostorba, hogy éljenek néhány napig úgy mintha ők maguk is szerzetesek lennének. Dolgozzanak, imádkozzanak, csendesedjenek el, vegyenek részt a közösség és a kolostor életében.

Szerzetesnek álltam c. film

Tamara és Zsolti két átlagos mai fiatal. Egyikük tanulás mellett futárként dolgozik, a másik az újpesti B-közép lelkes, görögtüzes tagja. Ami a szívén az a száján, azt sem bánja, ha az apát füle hallatára káromkodik egy cifrát, aki ezt sztoikusan veszi tudomásul. Talán épp ez az elfogadó hozzáállás lehetett az oka annak, hogy a ShoeShine végül Csornán forgathatta ezt a filmet. Ahogy a rendező, Huszár Domonkos említette, több szerzetesrendet és rendházat megkerestek, de sehol sem érezték azt az igazán átütő lelkesedést az ötletért, amit ebben a kisalföldi kisvárosban.

Az eredmény sok humor, spontán beszólás, vidám és katarzisos jelenetek


Nem kérdés, hogy ez mindkét fél részéről nagy vállalás volt, és több veszélyt tartogathatott. A két fiatal egy számukra teljesen ismeretlen világba ment, Zsolti például nehezen viselte a bezártságot is. Ismeretlen szokásokat, testileg és lelkileg megterhelő programot vettek a nyakukba néhány vadidegen férfi társaságában. A kamerák állandó jelenléte miatt a filmkészítők számíthattak talán kellemetlennek ható jelenetekre is.

De valós volt az aggodalom a szerzetesek részéről is. Vajon mit szól a város? Vajon képesek lesznek-e ők maguk megfelelni a két fiatalnak és a filmeseknek, de legfőképp saját elvárásaiknak? Mennyire tudják napirendjükbe illeszteni a vendégeket? És legfőképpen: hogyan hat majd saját életük példája két olyan emberre, akik máshogy élnek és akiknek más a fontos? A legnagyobb siker talán ezeknek a félelmeknek a lebontása, hogy győzedelmeskedhessen a befogadás öröme.

Ez a folyamat kis emberi gesztusokkal kezdődött – Zsolti őszintén meglepődött, amikor első este az egyik szerzetes elővette a pálinkás üveget, amit az egyházközség egyik tagja adott –, és komoly dolgokkal végződött: ministrálásról, gyónásról, a házasság szentségéről is szó esett a kolostorban töltött idő vége felé. A néző az elején még azt gondolhatta, valami furcsa laboratóriumi kísérlet szemtanúja lesz – a végére kiderült, hogy nem más ez, mint a krisztusi értelemben vett jelenlét, együttlét.

A film hangvétele oldott, közvetlen, és megerősíti a nézőt abban a hitében, hogy két, egymástól látszólag távol lévő világ szereplői is megtalálhatják a közös hangot, ha őszintén, nyílt szívvel közelednek egymáshoz, ha kölcsönösen a jó szándék vezérli őket. A személyek nem szerepet játszanak, hanem önmagukat adják. Az eredmény sok humor, spontán beszólás, vidám és katarzisos jelenetek váltakozása. Klasszikus vígjátékokat megidéző, kacagtató jelenet például, amikor Fazakas Zoltán Márton csornai apát a csirkevágás rejtelmeire tanítja a vagány újpesti srácot…

***

A teljes film itt megtekinthető (Full HD):

Szerzetesnek álltam – teljes film from shoeshine.hu – TVShoeShine on Vimeo

Szerzetesnek álltam, 2019Szerzetesnek álltam
magyar dokumentumfilm, 56 perc, 2019

Szerzetesi kolostorba költöztettünk két random srácot Újpestről. Film lett belőle! Az megvan, amikor a csornai apát meg az újpesti stabil srác együtt csirkét vágnak? Iyen és ehhez hasonló remek pillanatoknak lehet szemtanúja mindaz, aki bele mer vágni a „Szerzetesnek álltam” című legfrissebb ShoeShine eposzba! Főhőseink nem vallásos, teljesen hétköznapi, kortárs ifjak. Zsolti Újpest-drukker, ami a szívén, az a száján, és retteg a zárt helyiségektől. Tamara a mindennapokban futárként dolgozik, mellette tanul. Beültettük őket egy autóba, majd kitettük őket Csornán, a Premontrei rend kolostoránál.


Források:
1. Shoeshine.hu, ODPictures # shoeshine.hu  •  facebook.com
2. A „Szerzetesnek álltam” című „reality show” missziójáról; Képmás Magazin # kepmas.hu
3. Bemutatták a Shoeshine.hu új dokumentumfilmjét; Magyar Kurír # magyarkurir.hu