Chuck Norrist kiakasztotta egy friss felmérés eredménye

A híres karate-világbajnok harcművész és színész – megannyi vicc és internetes mém ihletője – az amerikai WND hírportálon publikált cikkében fejezte ki felháborodását egy kanadai közvélemény-kutató cég egyik tavalyi felmérése kapcsán.

Chuck Norris mém

A modern ember tébolya

A számos akciófilmből, de idehaza leginkább a Walker, a texasi kopó c. sorozatból ismert amerikai színészlegenda a kanadai Angus Reid Institute egy 2020-as kutatásának eredményére reflektált írásában, melyben az állampolgárokat arról kérdezték, hogy mely, a felmérésben szereplő dolgokat ítélik ma morálisan, erkölcsileg elfogadhatatlannak és melyeket elfogadhatónak.

Téboly, hogy a modern ember mi mindent tart fontosnak, szemben magának az emberi életnek az értékével. […] Csak néhány példa: miközben 51%-a a felmérésben résztvevőknek az nyilatkozta, műanyag szívószál használata erkölcsileg nem egészen helyénvaló vagy teljesen helytelen dolog, az abortusz esetében csak 26%-uk, míg az eutanázia vonatkozásában mindössze 20%-uk vélekedett hasonlóan.

Tehát egyesek annak dacára, miután eutanáziával másvilágra küldték idős édesanyjukat, vagy elvetették a gyermeküket, mégis úgy érzik, ők jó emberek, mert ők bizony bambuszból – és nem műanyagból – készült szívószálat használnak otthon.

Lemaradtam valamiről? A bambusz szívószál most komolyan többet ér az emberi életnél? A magzat életénél?

A kutatásban a műanyag szívószálak vagy evőeszközök használata mellett egyébiránt olyan dolgokra is rákérdeztek a felmérést készítők, hogy mi az erkölcsi megítélése például a Netflix vagy HBO GO előfizetés illegális megosztásának a szomszéddal (46% ítéli helytelennek), a pornónézésnek (mindössze 30% ítéli helytelennek), vagy a „benzinzabáló” szabadidő-autó vásárlásának (ezt pedig 41% ítéli morálisan kifogásolhatónak). A válaszadók kétharmada a rohamosan terjedő, mindent eluraló politikai korrektség – a médiában és a filmekben folytatott folyamatos érzékenyítés – következtében teljesen helytelennek látja, ha más rasszhoz tartozó személyekről viccet mondjon valaki, míg négyötödük szerint teljesen helyénvaló, hogy azonos nemű párok gyerekeket neveljenek.

Az amerikai színész jajkiáltása tehát nem alap nélküli. A magzat vagy az idős családtag halálos ítélete úgy tűnik, az észak-amerikai társadalom háromnegyede szerint erkölcsileg ma már egyáltalán nem kifogásolható cselekedet. Elfogadhatatlan a többség számára viszont a rasszista viccek mesélése, vagy állatkísérletek végzése tudományos célból, de egy hagyományos, belsőégésű motorral hajtott hobbiterepjáró vásárlása, illetve egy gyorséttermi étel műanyag kanállal és villával való elfogyasztása is kétszer akkora véteknek számít, mint az emberi élet kioltása…

Morális megítélés

Az emberi élet értéke

Norris cikke folytatásában Thomas Jeffersonra, az Egyesült Államok alapító atyjára hivatkozva hívja fel a figyelmet arra, hogy az emberi értékek és az emberi élet védelme a mindenkori kormány elsődleges és legfontosabb feladata kellene legyen. Ha ezzel ellentétes törekvések vannak, az embereknek joguk van változást követelni.

„Az embert a teremtője olyan elidegeníthetetlen jogokkal ruházta fel, amelyekről le nem mondhat, s ezek közé tartozik az élethez, a szabadsághoz és a boldogsághoz való joga.”

Imádkozzunk, hogy a Biden-adminisztráció tartsa szem előtt Jefferson bölcsességét, ahelyett, hogy a várakozásoknak megfelelően enyhítené a feltételeket az abortuszok vonatkozásában.

A szerző végül – mint egyetlen örök érvényű és hiteles erkölcsi forrás – a Bibliára hivatkozik:

Hiszen te formáltad bensőm, s anyám méhében te szőtted a testem.

Dicsőítlek téged, mert olyan csodálatosan alkottál, és tudom jól, milyen csodálatos minden műved!

Létem nem volt titokban előtted, amikor a föld ölén rejtve formálódtam.

Még alakot sem nyertek tagjaim és szemed már látott engem. Könyvedben már minden fel volt jegyezve rólam: napjaim már eltervezted, mielőtt egy is eltelt volna belőlük.

(139. zsoltár, 13-16.)

Chuck Norris

Isten nélkül filmsztár se lettem volna

Chuck Norrist az abszurd poénok legyőzhetetlen szuperhőseként, és a B-kategóriás akciófilmek egyik koronázatlan királyaként tartja számon a világ. Sokkal kevésbé ismert és elterjedt információ azonban róla, hogy a valóságban elkötelezett keresztényként igyekszik élni az életét feleségével. Hollywoodi karrierjével párhuzamosan kialakuló egykori alkoholproblémáin is, saját elmondása szerint a keresztény gyökereihez visszatérve sikerült úrrá lennie.

2018 novemberében hazánkban a Baptista Szeretetszolgálat meghívására, Budapesten beszélt a hitéről:

Istenbe vetett hitemnek is nagyon fontos szerepe van az életemben. Neki köszönhetem, hogy elértem, amit elértem. […] Isten nélkül filmsztár se lettem volna, és a hitből merítettem akkor is, amikor létrehoztam alapítványomat, amely szegény sorsú gyerekeket tanít karatézni. Eddig harmincezren kerültek ki iskoláinkból, sokan később egyetemre kerültek, sikeresek lettek.

A WND hírportálon publikált jegyzetében Norris az egyes covid-vakcinákkal kapcsolatos bioetikai kérdésekről is említést tesz. E kérdésben, magyar nyelven a katolikus.ma vonatkozó cikke ad bővebb tájékoztatást, melyhez támpontként ugyanazt a részletes kutatást/forrást használta fel az oldal, mint a Norris cikkében hivatkozott anyag. Egy mondat ebből a cikkből: „bizonyos farmakológiai fejlesztések az Isten által ajándékozott élet szentségét mellőzve igyekszenek eljutni e kitűzött cél eléréséhez, míg más törekvések nem kifogásolhatók ilyen szempontból.”


Forrás:
1. Twice as many people condemn plastic straws than abortion #
wnd.com

2. Angus Reid Institute (ARI) – Modern Morality […] # angusreid.org
3. Kétszer annyian ítélik el a műanyag szívószálak használatát, mint az abortuszt # hitradio.hu
4. Budapesten tett tanúságot mély hitéről Chuck Norris # 777blog.hu

Fotók:
1. Facebook/Team Chuck Norris
2. Szent Kelemen Plébánia (diagram)
3. MTI/Mónus Márton