Sopron környéki zarándoklat a ministránsokkal

2021. október 9-én zarándokútra indultunk Bük, Bő, Gór, Lócs és Iklanberény katolikus híveinek részvételével, melyre a ministráns gyermekek, fiatalok is szép számban jöttek el. Képes beszámoló a kirándulásról.Zarándoklat, 2021.10.09.

Zarándoklatunk első állomásaként felkerestük a nagycenki Széchényi Mauzóleumot. Kis ajándékkal és szakszerű idegenvezetéssel vártak bennünket a nagycenki hívek. Mind az öt egyházközség nevében egy-egy koszorút helyeztünk el gróf Széchenyi István sírhelye előtt. Megtekintettük az idei centenárium alkalmából, az 1921-es népszavazásnak emléket állító Széchenyi téri Hűségkutat is. A falu lakossága e szavazás során elsöprő arányban döntött arról, hogy a település hazánk része maradhasson.

Következő úti célunk a kópházi Sarlós Boldogasszony-templom volt, ahol szívélyes fogadtatásban részesültünk. A Szűzanya közbenjárását kérve imádkoztunk közösen hazánkért és természetesen zarándokcsoportunk tagjaiért. Völgyi Géza alpolgármester úr ismertette népes csapatunkkal előbb a templomnak, majd később a községházán a 60%-ban horvát nemzetiségű falunak is a történetét. Az itt létesített modern, interaktív kiállítás a legkisebbek tetszését is elnyerte.

A közös kópházi ebédet követően a közelmúltban gyönyörűen felújított soproni Szent Mihály-templomba látogattunk el, ahol az idegenvezetőnk korábbi büki plébánosunk, Horváth Imre volt. Ezt követően Gábor atya szentmisét mutatott be a főangyalunk tiszteletére szentelt páratlanul szép, mintegy 750 éves templomban. Érdemes tudni, jelenlegi neogótikus berendezését az a Storno Ferenc készítette, akinek Bükön is találhatóak munkái, az egykori főoltár (ma: jobboldali mellékoltár), valamint a „vízfakasztó” Szent Kelemen festmény.

Jó hangulatban, lelkiekben feltöltődve tértünk haza. Folytatása következik… 🙂

Képek a zarándoklatról:


Fotók: Kovács Szilárd, Vertetics Viktória