Október 10-én tartják Carlo Acutis boldoggá avatását

Assisiben, a Szent Ferenc-bazilikában avatják boldoggá a 15 évesen a leukémia egy különösen agresszív formájában, néhány nap alatt elhunyt olasz fiatalt, aki rövid élete dacára is, mély nyomot hagyott a világban.

Földi maradványait már a tavalyi évben átszállították Assisibe, most október 1-től pedig meg is nyitották a sírját a boldoggá avatás kapcsán, és egészen október 17-ig fejezhetik ki a hívek hódolatukat előtte, hogy minél többen felkereshessék a szentéletű fiatal nyughelyét a járványhelyzet ellenére is. A boldoggá-avatási szentmisét október 10-én 16.30-kor mutatják be, előtte este imavirrasztást tartanak. Október 17-én pedig püspöki szentmisével zárul a 17 napos hódolat Egyházunk új boldogja előtt, amelynek végén lezárják a sírt.

A sír felnyitásának alkalmából Domenico Sorrentino érsek így nyilatkozott: „Carlo a mai idők fia; az internet kora és a digitális kor szentségmodellje. […] Ez a fiú, aki Milánóból Assisit választotta a számára legkedvesebb helynek, Ferenc nyomdokaiban is járva megértette, hogy mindennek a középpontjában Istennek kell állnia. Mindenki eredetinek születik, de sokan fénymásolatként halnak meg – mondogatta Carlo arra utalva, hogy a fiatalok hajlamosak egyformává válni, nem használják ki képességeiket, nem állnak mások szolgálatába. Most minden eddiginél jobban hisszük, hogy Carlo – ez a ragyogó fiatal, aki szeretett az interneten szörfölni és szeretett segíteni a legutolsóknak, a szegényeknek, a kirekesztetteknek – képes elindítani egy áramlatot, új lendületet adni az evangelizációnak […], hogy egy igazságosabb és szolidárisabb társadalom jöhessen létre.”

Carlos Ferreira, a szentély igazgatója az EWTN katolikus televíziónak elmondta, Carlo Acutis teste teljes volt, bár a sírban eltöltött idő némi nyomott hagyott rajta, emiatt is az arcát helyreállították, mielőtt a nyilvánosság előtt megnyitották volna a sírt.

Carlo ismerősei és barátai szerint olyan volt, mint bármely más 21. századi kamasz – szenvedélyesen szeretett számítógépezni: filmet vágott, képregényt animált, weboldalat szerkesztett, szerette a videójátékokat is, ám egyúttal példamutató és mérhetetlen volt az olasz fiú Istenbe vetett bizalma. Rendkívüli módon tisztelte az Oltáriszentséget és a Szűzanyát. Már 14 évesen, kisebb gyerekek hitoktatását vállalta, és önkéntesként segédkezett pl. a helyi szegények ellátásában. Mindennap eljárt szentmisére, és a rózsafüzér imádkozása is a napi elfoglaltságai közé tartozott. Az eucharisztikus csodák eseményeit és helyszíneit egybegyűjtő weboldala tervén már 11 éves korában elkezdett dolgozni, ezért később a világ számtalan pontját járta be szüleivel az Oltáriszentséggel kapcsolatos megmagyarázhatatlan esetek után kutatva. 136(!) csodás esetről állított össze anyagot – belőlük kiállítási anyagot is készítve, mely bejárta az egész Földet.

Többen is a neki tulajdonítják csodálatos gyógyulásukat. A boldoggá avatásához elismert csoda 2013-ban történt, amikor egy súlyos hasnyálmirigy gyulladásban szenvedő brazil kisfiú – akiről orvosai lemondtak – épült fel betegségéből, miután szülei kifejezetten a szentség hírében meghalt fiatal Carlo közbenjárását kérték.

Carlo Acutis


Forrás: Magyar Kurír, RomKat.ro, YouTube (Maria Vision Italia)
Grafika: Luis Ezequiel Marcangol/Szent Kelemen Plébánia