Felvidéki zarándokútra indultunk fiataljainkkal

Július 25-26. között kirándulást szerveztünk a ministráns gyermekek és fiataljaink számára, felkeresve a Felvidék neves magyar zarándokhelyeit, s más nevezetességeit.

Felvidéki zarándoklatJúlius végi kirándulásunk első állomásaként a Pozsony melletti Máriavölgybe látogattunk el, mely a történelmi Magyarország egész területének első Mária-kegyhelye. Kegytemplomát Nagy Lajos király alapította, s 1380-ban a Szűzanya tiszteletére szentelték fel. Szomjunkat oltottuk a forrásból, s végigjártuk az erdei, szabadtéri keresztutat.

Juhos Ferenc atya és testvére idegenvezetésével megtekintettük Pozsony jellegzetes, négy saroktornyos várát, (mely hosszú időn át a Szent Korona őrzési helyeként is szolgált Buda elfoglalását követően), a koronázótemplomot és a város további nevezetességeit. Az illésházai vadászcsárdában költöttük el a vacsoránkat, majd Légen, Galgóczy Rudolf atya plébániáján szálltunk meg, ahol a helyi hívekkel szentmisén vettünk részt.

Másnap felkerestük a híres csallóközi kolostort; a Páduai Szent Antal tiszteletére felszentelt bácsfa-szentantali templomot, s közösen imádkoztunk a Könnyező Szűzanya előtt.

Ezt követően Dunaszerdahelyre utaztunk, ahol megkoszorúztuk Esterházy János – a szlovákiai magyarság két világháború közötti mártírsorsú politikai vezetőjének – emléktábláját, majd városnéző sétára indultunk Karaffa Attila alpolgármester vezetésével, aki szíves vendéglátónkként kávéra, s fagylaltra hívott meg bennünket. Dióspatonyban ebédeltünk meg, melyet követően a Kis-Duna partján megtekintettük a Tallósi Vízimalmot, mely egészen 1960-ig működött, s ma is megőrizte eredeti formáját.

Utolsó állomása kirándulásunknak a Mátyusföld és a Csallóköz határán elterülő Nádszeg volt, (mely a Galántai járás “legmagyarabb” települése a népszámlálási adatok tanúsága szerint). A község Szent István király tiszteletére szentelt csoda szép, a 20. század elején felépített templomában szentmisét mutattunk be magyar nemzetünkért, s Szent Anna és Joachim ünnepe kapcsán imádkoztunk nagyszüleinkért. A templom előtti téren koszorút helyeztünk el Szent István király szobránál, s közösen elénekeltük a Himnuszt. Nádszeg első embere, Kacz Éva polgármester asszony végül finom pizzával vendégelte meg csapatunkat.

Köszönet felvidéki magyar vendéglátóinknak, akik mindenütt szeretettel fogadtak, s temérdek süteménnyel láttak el bennünket útravalóként! Külön is köszönet illeti Juhos Ferenc és Galgóczy Rudolf atyákat! Isten áldja mindnyájukat!

Képek a kirándulásról:


A képeket köszönjük Németh Lászlónak és családjának!
További fényképek a plébánia Facebook-oldalán érhetőek el.