A győri Könnyező Szűzanya búcsúja 2019-ben

2019-ben is szeretettel várják a kedves híveket a Káptalandombra a győri Könnyező Szűzanya búcsújára. A március 16-17. közötti, kétnapos eseménynek, Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök lesz a főcelebránsa.

Káptalandomb, Győr

„Alig láttunk még kegyhelyet, ahol a papság és hívő nép szorosabban összeforrott volna a kultusszal, ahol a jámbor hagyományra szögesebb gonddal ügyelnének, mint Győrben. A székesegyház vérrel verejtékező Mária-képe igazán szíve a városnak” – olvashatjuk Bálint Sándor sorait a győri kegyhelyről.

 

PROGRAM

Március 16. (szombat)
LELKIPÁSZTOROK ÉS SZÜLEIK ZARÁNDOKLATA
6.00 – Szentmise a könnyezés órájában
11.00 – Püspöki szentmise: Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök

A HÍVEK ZARÁNDOKLATÁNAK MEGNYITÁSA
18.00 – Ünnepi szentmise: Veres András győri megyéspüspök
19.00 – Mária-köszöntő a Brenner János Papnevelő Intézet növendékeivel
22.00 – Szentmise az elhunyt zarándokokért és a zarándokok elhunyt hozzátartozóiért
23.00 – Szentségimádás, majd egész éjszakás virrasztás


Március 17. (vasárnap)
A HÍVEK ZARÁNDOKLATA
0 óra – Népi keresztút
1–6 óra – Imaórák a zarándokcsoportok vezetésével
6 óra – Szentmise a könnyezés órájában
8.30 – Szentmise
10 óra – Ünnepi szentmise: Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök
12 óra – Szentmise
14 óra – Zarándokok búcsúztatása


A Szent László Látogatóközpont (Győr, Káptalandomb 13.) hosszabbított nyitvatartással – 10 órától 20 óráig – és kedvezményes, 500 forintos jegyárral várja a látogatókat március 16-án és 17-én. A Triangulum Galériában (Gutenberg tér 2.) A győri keresztút stációi című kiállítás ezeken a napokon ingyenesen látogatható.

 

A győri Könnyező Szűzanya Az imádkozó Szűzanyát és a gyermek Jézust ábrázoló festmény az előkelő ír családból származó Walter Lynch clonferti püspöké volt, akinek az írországi katolikusok ellen irányuló üldözés miatt menekülnie kellett hazájából, a képet magával vitte a száműzetésbe. Püsky János püspök Győrbe hívta az ír püspököt, akit kanonokká és püspöki helynökké nevezett ki. Walter Lynch Győrben élt 1663-ban bekövetkezett haláláig. Halálát követően pár évtized múlva ismét üldözni kezdték a katolikusokat Írországban. Az ország összes püspökét száműzték egy parlamenti határozat alapján. A határozat napján, 1697. március 17-én Szent Patriknak, Írország térítő apostolának és védőszentjének ünnepén a Nagyboldogasszony-székesegyházban elhelyezett képen ábrázolt Szűzanya szeméből reggel 6 órától 9 óráig véres könnyek gördültek alá. A véres könnyeket fehér gyolcskendővel itatták fel. Ezt a kendőt később Zichy Ferenc püspök ezüst keretbe foglalta és hitelesítéssel látta el.


Forrás és fotók: Győri Egyházmegye Sajtóirodája # gyor.egyhazmegye.hu

Címkék: