Díszpolgári címet kapott Eta néni

Városunk és a környező falvak lakói – elsősorban természetesen a hívek – körében végzett több évtizedes szolgálata, tevékenysége elismeréseként díszpolgári címet adományozott a városvezetés templomunk kántorának, Loibl Miklósné Eta néninek.

Loibl Miklósné, Eta néni (2021.08.19.)

Fotó: Fb @bukvaroshivatalos

Az államalapítás évfordulója, illetve Szent István királyunk emléknapja apropóján – a rendhagyó módon augusztus 19-én megtartott városházi ünnepség keretében – Bük Város Önkormányzata kettő kitüntetést is kiosztott az idei esztendőben:

Bük Város Ifjúsági Kitüntető Oklevelét nyerte el Ambrus Viktória, aki a Büki Birkózó Club felterjesztése alapján a sport területén; ökölvívásban és birkózásban elért értékes helyezéseivel érdemelte ki a különleges elismerést. Bük Város Díszpolgára Cím birtokosa lett Loibl Miklósné, akit pedig egyházközségünk Plébániai Tanácsadó Testülete ajánlott a város vezetőinek figyelmébe, miután hat és fél évtizede tölt be meghatározó szerepet a település életében.

»Megszámlálhatatlanul sok szentmise, sok-sok esküvő, bérmálás, elsőáldozás és temetés által vált bükiek és környékbeliek; több száz család életének akárcsak egy-egy meghatározó szakaszában, fontos pillanatában a részesévé – e jeles események alatt énekével és orgonajátékával, valamint pozitív, jó kedélyű személyiségével segítve őket abban, hogy közelebb kerülhessenek a Jóistenhez« – hangzott el a méltatásban, amelyet dr. Németh Sándor, Bük polgármestere tolmácsolt a hallgatóság felé.

Mindig lelki örömet jelentett, hogy a Jóistent szolgálhatom a kántori munkámmal. S persze hálás vagyok azért is, hogy az emberek szeretete végigkísérte az egész életemet, s azt én viszonozni is tudtam. Az éneklés számomra lelki felemelkedés, s így a munkám segített abban, hogy közelebb lehessek a Jóistenhez.

Templomunk kántora 23 éven át Radnóczy Ernő, 18 éven át Nagy József, 5 éven át Horváth Imre, 6 éven át Lőrincz Béla, 5 éven át Ferling György, 8 éven át Jász László, végül idén augusztustól pedig Szalai Gábor atya mellett látja el a szolgálatot. Bük mellett például Bő, Lócs, Gór, Tompaládony és Iklanberény településeken is rendszeresen besegített, vagy segít be a mai napig is szentmiséken, temetéseken.

Az ünnepi testületi ülés zárásaként sor került az új kenyér megáldására is, amelyet Bakay Péter evangélikus lelkész, illetve katolikus részről új plébánosunk, Szalai Gábor atya végzett. Ezt követően a város borával koccinthattak a résztvevők, miután megkóstolták a helyileg és frissen sütött, házi készítésű kenyeret. A programot az IPRO zenekar alkalomhoz illő műsora színesítette.

65 éves munkálkodása elismeréséért Eta néni júliusban egyházközségünk kezdeményezésére és a Győri Egyházmegye közbenjárása révén pápai áldásban részesülhetett, azonban a városvezetés is méltónak tartotta a személyét arra, hogy saját eszközével fejezze ki nagyrabecsülését tevékenysége kapcsán.

Hálás köszönet illeti tehát Bük Város Önkormányzata képviselő-testületét, a Humánpolitikai Bizottság tagjait, és különösen dr. Németh Sándor polgármester urat, hogy támogatásukat biztosították a felterjesztés ügye kapcsán, végül pedig el is fogadták a javaslatot!

Képek az eseményről:


Képek: Fb @bukvaroshivatalos, Szent Kelemen Plébánia (Kovács Szilárd)
Videó: YouTube (Trió TV)