📸 Doni tragédia – megemlékezés, Bük 2024.

2024. január 13-án, szombaton megemlékezésre került sor a büki világháborús emlékmű előtt a doni áttörés 81. évfordulója kapcsán.

Doni tragédia - megemlékezés, Bük 2024.

Az idei évben is részt vett a programon a Soproni Történelmi és Hadijátszó Baráti Kör, akik mintegy 30 km-es emlékmenetük zárásaként érkeztek Bükre korhű öltözékben és fegyverekkel, eszközökkel felszerelve. A plébániánk és a helyi KÉSZ-csoport, valamint a Büki Művelődési és Sportközpont szervezésében, városunk támogatásával létrejött eseményen ünnepi beszédet mondott a nagycenki Széchenyi Kastély divízióvezetője, Vadász Zoltán. Közreműködött Csepreg Város Fúvószenekara. Közös imádságot követően a résztvevők mécsest helyeztek el a hősi szobor előtt.

ℹ️ Mintegy kettőszázezer honfitársunk részvételével indult meg ellenünk a Don-folyó mentén az végzetes csata 1943. január 12-én, amely közel 50 ezer magyar katona eltűnésével és halálával végződött a mínusz harmincfokos hidegben. A jobb felszereléssel és harci eszközökkel bíró – egyúttal hatszoros túlerőben lévő – szovjet “vörös hadsereg” első támadását hősies helytállással ugyan még vissza tudták verni a magyar királyi 2. honvéd hadsereg alakulatai, de az áttörés végül elkerülhetetlennek bizonyult. A túlélők közül több tízezren kerültek hadifogságba, legtöbbjük onnan soha nem is tért vissza hazánkba.

Súlyos veszteségeink főbb oka a jelentős túlerő mellett az volt, hogy a német követelésre a keleti frontra küldött magyar alakulatok megfelelő minőségű és mennyiségű hadianyaggal való ellátása csak szóbeli ígéret maradt a berlini hadvezetés részéről. Parancsnoki szinten a németeknek volt alárendelve a csapatok irányítása, akik nem engedtek visszavonulást a január 14-ei szovjet áttörést követően a magyaroknak, ráadásul egyetlen tartalékhadtestjüket sem vetették be támogatásunkra.

Képek


Fotók: Vincze Erzsébet, Sulicsné S. Henrietta, Kovács Ferencné, Soproni Történelmi és Hadijátszó Baráti Kör