📸 Bérmálás, 2022.04.23.

Április 23-án, szombaton délelőtt 10 órakor került sor főpapi szentmise keretében a bérmálás szentségének kiszolgáltatására templomunkban.

Bérmálás Bük, 2022

Fotó: Herr Péter © Bárfotó

🔥 Az ünnepi szertartást Dr. Veres András győri püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke mutatta be, és részesítette a Szentlélek ajándékaiban 31 büki és bői fiatal – ☝️ köztük 8 felnőtt – testvérünket.

A bérmálás a felnőtt keresztény élet mellett való tudatos döntés, elköteleződés – és erre Isten válasza: a Szentlélek teljességének befogadása.

A bérmálási szentmise meghatározóbb mozzanata, amikor a szentséget kiszolgáltató püspök a bérmálkozó fejére teszi kezét, és szent olajjal jelöli meg a homlokát, miközben a Szentlélek adásáért imádkozik. A kézfeltétel is, az olajjal való megkenés is azt mutatja, hogy a hívő a Szentlélek erejében részesül, és így hivatást is kap. Mintegy Krisztus keze pihen meg fején: „Menj, szeress, ahogy én szeretlek. Légy tanúja annak, hogy szeretet az Isten.” A szent olaj is a Krisztus hivatásában való részesedés jele. A „kenet”, amely Jézust tette „felkentté” („Krisztussá”), nem földi olaj, hanem maga a Szentlélek: „Az Úr lelke van rajtam, mert fölkent engem. Elküldött, hogy örömhírt vigyek a szegényeknek” – idézi Jézus Izajás próféta szavát (Lk 4,18). Így leszünk mi is a Szentlélek által Krisztus evangéliumának tanúi: hitünk, türelmünk, szeretetünk, csendes örömünk bizonyíték arra, hogy Krisztus megváltotta a világot.

Fényképek az eseményről:


Forrás: Szent Kelemen Plébánia, Országúti Ferences Plébánia
📸 Herr Péter © Bárfotó
📸 Vincze Erzsébet

Címkék: