Keresztény könnyűzenei ajánló #1

A kereskedelmi rádiókban jól tudjuk, nagyítóval kell keresni azokat a dalokat, amelyek valódi értéket közvetítenek… Ha pedig Isten nevére való (pozitív) utalás van egy szövegben, akkor a szám jó eséllyel nem fog felkerülni játszási listákra. Kivétel persze azért néha erősíti a szabályt.

A ma embere a populáris rádiós és internetes toplisták alapján azt gondolhatná, a hívő emberek zenei ízlése, illetve a kortárs, keresztény zenei művészet biztosan kimerül a hagyományos, liturgikus orgonás (esetleg gitáros) templomi énekekben. Ennek természetesen semmi valóságalapja nincsen; az igényes keresztény zene és könnyűzene létezik – virágzik, csak egyszerűen nem találkozhatunk vele a mainstream, fősodratú médiában.

Ebben az alkalmanként jelentkező cikksorozatban, elsősorban a keresztény könnyűzenei kínálatból válogatva fogunk a jövőben tartalmakat megosztani a YouTube (vagy más videómegosztók) segítségével. Az itt bemutatott dalok, jellemzően mind elérhetőek a zenei streaming szolgáltatók kínálatában is (Deezer, Spotify, YouTube Music, stb.).

Aaron Shust  – None Like You (2019)

A pennsylvaniai származású, amerikai zenész 2005 óta számít aktív előadónak a kortárs, keresztény könnyűzene világában. 2007-ben elnyerte Amerikában a Dove Award – az év legjobb új előadójának járó díját, és az év legjobb dalszerzőjének is megválasztották. (A kortárs keresztény zenét értékelő GMA Dove Award díjait 1969 óta, a zenei stílusok széles körében kiosztják – a rocktól a country-n keresztül egészen a tradicionális gospelig.)

None Like You (2019) c. száma először is különleges hangszerelésével tűnik ki a popzenei átlagból. Ukulele és trombita ad a dalnak sajátos hangulatot – egy kis tradicionális gitárszóval is megspékelve. A zenész egy zsidó barátjával együtt szerezte ezt a számot, aki a vallása által képviselt tanítás ellenére maga is hiszi, hogy Krisztus az ígért Messiás. A szerzemény címe és fő gondolata, hogy „nincs senki olyan, mint te, Uram (Jer 10,6),” mely héber nyelven is többször elhangzik a dalban.

A 2016-os God Evermore egy igazi, mai dicsőítő dal – modern formába öntött zsoltár. Szövegét a Szentírás, illetve a zsoltárok ihlették. Egyszerű, populáris – ugyanakkor profi hangszerelés jellemzi (zongora + gitár).


Cory Asbury – Dear God (2020)

Cory Asbury 2007 óta ismert, mint keresztény dalszerző és gyülekezeti vezető. A 35 éves zenész Amerikában, Észak-Karolina államban nőtt fel. 2018/2019-ben több zenei díjjal is jutalmazták munkásságát (Dove Awards – az év dicsőítő albuma, az év dala: Reckless Love, 2018).

Dear God c. friss, 2020-as számában mintegy élő párbeszédbe elegyedik Istennel. A dalt egyébként a legőszintébb és “legsebezhetőbb” szerzeményeként írja le, hiszen ebben mindennapos küzdelmét “leplezi le” a hitével kapcsolatban. A dal második fele – amikor az “Atya váratlanul válaszol” a szerző kérdéseire, teszi igazán hitelessé és különlegessé e számot. Azonosulásunkat a szövegben elhangzó gondolatokkal a lágy és modern hangszerelés, valamint a szerző karakteres hangja segíti elő.

Dalszövegének nyersfordítása
Cory Asbury – Dear God
(Fordította: Szent Kelemen Plébánia)

Édesatyám
Folyton küzdök azzal, hogy büszke lehess reám
De úgy érzem
Az élet túl kemény, erre semmi esélyem
Feladni vagy küzdeni?
Nem is tudok dönteni

Édesatyám
Folyton küzdök azért, hogy megértsen e világ
És úgy érzem
Napról napra gürcölve, sem jutok előre
És csak vakarom a fejem
Nincs, semmi ötletem

Tán ha többet szólnék hozzád
És néha tenném, amit kérsz
Vajon valaha is elérném a célt?

Mert csak küzdök, és csak küzdök
De nem jutok egyről kettőre
A dacos árral szembe menve
Mégis hogy jutnék előre?
Talán kulcsra lelnék a rejtvényhez,
Ha hittel állnék az egészhez
Szóval ezt kellene talán tennem
Ó igen, ezt kellene tegyem

Édes gyermekem
Szeretetem irántad végtelen, s igen, büszke vagyok reád
És higgy nekem
Én mindig ott leszek, s utat mutatok neked
S ha te reményed is veszted
Én, bízni fogok benned

Ha a világ nem is ért meg téged
Vagy cseles kérdések emésztenek
Csak szólj, én mindig meghallgatlak téged

Mikor küzdesz. s csak küzdesz
Dacos árral szemben menetelsz
A törekvés, s nem siker a lényeg
Én csak ennyit kérek tőled
Szóval ha hittel állsz az egészhez
Igen, kulcsot találsz e rejtvényhez
Küzdj, csak küzdj gyermekem
Megtennéd ezt, megtennéd értem?
Így lesz szereteted ereje végtelen


Unless – Nem változol (2017)

A hazai, profi keresztény zenészek köre sajnos azért még meglehetősen szűk, és közülük is csak kevesek tudnak igazán – és jó értelemben véve – populáris alkotásokat produkálni. A jó példák közé tartozik feltétlenül a 2013 óta működő, Debrecenhez köthető Unless együttes az ügyesen kevert, modern, rádióbarát – és jellegét tekintve – elektronikus zenéjével.

Nem változol c. számuk Dobner Illés (és az Egynap Band) eredeti szerzeményének finomra hangolt elektronikus átirata, mellyel 2018-ban elnyerték a frissen életre hívott keresztény könnyűzenei Szikra-díjat is – a legjobb dicsőítő dal kategóriában. Korszakok és a rendszerek elmúlnak – váltakoznak, egyvalaki azonban mindig ott marad biztos sziklaként és iránytűként, amikor a mindennapi gondok emésztenek bennünket. Erről szól Dobner Illés, illetve az Unless alkotása.

Folytatjuk…


Összeállította: Szent Kelemen Plébánia

Címkék:,