Jó helyre kerül! – Rendelkezés az adó 1+1 százalékáról

Kérjük, támogassa a Magyar Katolikus Egyház szolgálatát adója egyházi 1%-ával, hogy a legnagyobb hazai keresztény közösség minél többeknek nyújthasson segítő kezet az oktatás, a betegápolás, a hitélet, a karitatív tevékenységek és a család területén.

Adó 1%A Magyar Katolikus Egyház országunk legnagyobb történelmi egyháza. Szent István királyunk államalapítása óta a magyar társadalom alapja a keresztény értékrend. A Katolikus Egyház küldetése Jézus Krisztus örömhírének továbbadása, valamint ehhez kapcsolódóan a szeretetszolgálat gyakorlása is. Ez a szolgálat már életünk kezdetén meghatározó szerepet tölt be, és az élet előrehaladtával egyre hangsúlyosabbá válik. Az Egyház egész életünket végigkíséri, így olyan szilárd támaszt nyújt, amelyre mindenki számíthat életútja minden szakaszában.

A Magyar Katolikus Egyház hitéleti és társadalmi szolgálatával mindenkihez szól, segítséget nyújt a családoknak, valamint az oktatás, a nevelés, a közösségi élet területein, de az egyedül élők mindennapjaiban is, tanúságot téve arról, hogy Isten a szeretet, ahogy az Újszövetségben is olvassuk.

A betegápolás, a karitatív tevékenység szeretetszolgálatunk egyik legfontosabb része: segélyszervezeteinkkel, kórházainkkal, szeretetotthonainkkal, árvaházainkkal, illetve a sok tízezer vallását gyakorló, keresztény ember önkéntes segítő szolgálatával reményt adunk a lelki vagy testi bajban szenvedő embertársainknak.

Kérjük, hogy támogassa idén is adójának 1+1%-ával a Magyar Katolikus Egyház, és egy az egyházunkhoz kapcsolódó karitatív szervezet vagy alapítvány szolgálatát, hogy 2019-ben még több helyen végezhessük küldetésünket.

Kérjük, abban az esetben is tegye meg felajánlását a Magyar Katolikus Egyháznak, ha személyi jövedelemadója bizonyos kedvezmények miatt nulla forint (pl. családi adókedvezmény). Az állam ugyanis a felajánlók számánál ezeket a rendelkezéseket is figyelembe veszi. Az egyházaknak biztosított kiegészítő támogatás felosztása ugyanis a rendelkezők száma alapján történik, amelybe a nulla forintról szóló felajánlás is beleszámít.

† Magyar Katolikus Egyház # technikai száma: 0011

Adó 1%


Az adó második 1%-ának felajánlásához néhány lehetőség:

† Brenner János Hittudományi Főiskola és Papnevelő Intézet (Győr) # link
Alapítvány neve: Pastores Dabo Vobis Alapítvány
Adószáma: 18536735-1-08

† Katolikus Karitász # link
Alapítvány neve: Karitászt Támogató Alapítvány
Adószáma: 19666275-1-43

† Magyar Máltai Szeretetszolgálat # link
Alapítvány neve: Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület
Adószáma: 19025702-2-43

† Egyházi Iskolák és Templomok Fenntartásáért Alapítvány (Győr) # link
Alapítvány neve: Egyházi Iskolák és Templomok Fenntartásáért Alapítvány
Adószáma: 19111421-2-08


Rendelkezés módjai: a személyi jövedelemadó 1+1%-áról a 18EGYSZA nevű nyomtatvány kitöltésével, illetve az eszja.nav.gov.hu oldalon rendelkezhet. Amennyiben kapott az adóhatóságtól levelet, amelyben felajánlják az adóbevallás elkészítését, ennek mellékleteként megkapta az EGYSZA nyomtatványt is. Ezt kell kitöltenie és az adóhatósághoz eljuttatnia legkésőbb május 20-ig. Ügyfélkapuval nem rendelkező személyeknek is lehetősége van az online felületen való rendelkezéshez. Ebben az esetben az eszja.nav.gov.hu oldalon, válassza a regisztráció nélküli online felület lehetőséget.

A formailag érvényes 2018. évi nyilatkozatokat a 2019. évben is figyelembe veszi a NAV, újabb nyilatkozat beadásáig vagy a nyilatkozat visszavonásáig. Az adó második 1%-áról ugyanakkor továbbra is évenként kell nyilatkozni, mivel ezeket a felajánlásokat csak egy alkalommal, a rendelkezés évében veheti figyelembe a NAV.


Forrás: egyszazalek.katolikus.hu