Harmincéves a Magyar Máltai Szeretetszolgálat

1989. február 4-én harmincegy alapító tag részvételével megalakult a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, az ország egyik meghatározó karitatív szervezete.

Harmincéves a Magyar Máltai SzeretetszolgálatKétszázharmincnégy intézménye naponta tizenháromezer rászoruló, fogyatékkal élő, idős vagy beteg embernek nyújt ellátást, iskoláiban és óvodáiban nehéz sorsú családok gyermekei kapnak esélyt a felzárkózásra, százharminc önkéntes csoportjában pedig háromezer segítő támogatja a szükséget szenvedő családokat.

A Máltai Szeretetszolgálat tevékenysége mindig az emberre irányul, meggyőződése szerint az igazi segítség nem csupán a pillanatnyi szükséget enyhíti, hanem annál többet ad. Ennek köszönhetően a Szeretetszolgálat vezette be Magyarországon a jelzőrendszeres házigondozást, csináltatott szemüveget szegény családokban felnövekvő gyermekeknek, tüdőszűrő buszával és mozgó orvosi rendelőjével pedig helybe vitte a hajléktalan emberek orvosi ellátását. Útkereső módszerei és gyakorlatias megoldásai számos területen szolgáltak mintaként.

A karitatív szervezet integrációs programjai a minél teljesebb élet lehetőségét próbálják megteremteni a nyomorban élők, a fogyatékos és az idős emberek számára. A segítségnyújtás személyességén alapuló máltai Jelenlét program eredményeit Magyar Örökség Díjjal ismerték el.

A tevékenységét keresztény szellemiségen alapuló szolgálatként meghatározó civil szervezet alapító elnöke Kozma Imre atya. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat a világ 104 országában tevékenykedő, több mint 900 éves múltra visszatekintő Szuverén Máltai Lovagrend magyarországi segélyszervezete.

A magyarországi máltai szervezet alig fél évvel a megalakulása után már a nemzetközi figyelem központjába került a keletnémet menekültek befogadásával. A romániai forradalom alatt az Európából érkező segélyszállítmányokat juttatta célba, a délszláv háború évei alatt pedig a harcok elől menekülő családok ezreinek nyújtott menedéket. Közben kiépült a szociális ellátó intézményeinek és önkéntes csoportjainak hálózata. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat tevékenysége a kezdetektől átnyúlik a határokon, segítő programjai zajlanak a szomszédos országokban, de szükség szerint Afrikában és a Közel-Keleten is.

Kérjük a kedves olvasót, lehetőségeihez mérten támogassa Ön is a szervezet munkáját. A Szeretetszolgálat honlapjain keresztül, lehetőség van egyszeri vagy rendszeres bankkártyás, átutalásos vagy Paypal-es befizetések teljesítésére, illetve csekk igénylésére. A 1351-es adományvonal tárcsázásával vagy az erre elküldött SMS-sel is támogathatjuk a Szeretetszolgálat munkáját (250 Ft /hívás). Lehetőségünk van, személyi jövedelemadónk 1%-át is felajánlani a szervezetnek. Az adományozás vagy segítségnyújtás további lehetőségeiről, az egyes támogatási programokról a honlapokon tudunk tájékoztatást kapni.

A szervezet honlapjai: Adományozz.hu | Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Harmincéves a Magyar Máltai Szeretetszolgálat ( Fotó: Kovács Bence)Hálaadó szentmise: az évforduló alkalmából, hálaadó szentmisét mutatott be a Szeretetszolgálat alapító elnöke, Kozma Imre atya a Zugligeti Szent Család Templomban, és Csilla von Boeselager-díjat adott át Hanzséros Terézia nővérnek, valamint Tamásy Lászlónénak, akik a megalapítás óta a Szeretetszolgálat önkéntesei.


Forrás és illusztráció: maltai.hu; adomanyozz.hu (Magyar Máltai Szeretetszolgálat)

Címkék: