Fábry Kornél atya a kószáló gondolatokról

Ima közben gyakran előfordul velünk, hogy akár csak néhány pillanatra is, de elkalandoznak a gondolataink. Mit tehetünk ez ellen? Fábry Kornél atya, A szentségimádás iskolája c. előadás-sorozatának egyik alkalmán beszélt erről is.

Fábry Kornél atya„Megesik, hogy elkószálnak a gondolataink. Nagyjából fél-másfél perc múlva, miután elkezdtük az imádságot… Ezzel semmi baj nincs, hanem ezeket a gondolatokat imává lehet formálni, mert nem véletlenül jutnak az eszünkbe!

Látod, Jézus! Ki jutott eszembe? Mi jutott eszembe? Kérek, áldd meg őt!
Vagy: – Segítsd meg ezt a helyzetet! Gyógyítsd meg ezt a beteget! Segíts ennek a munkanélkülinek, aki bajban van!

És aztán egyik gondolattal, finoman visszairányítjuk a figyelmünket arra, hogy: Jézus, Te itt vagy! Én Érted vagyok itt!

Tehát, nem kell félni a kósza gondolatoktól. Ha elkószálnak, vissza kell őket kedvesen terelgetni!”

***

„Nagyon zajos világban élünk; biztos ti is tapasztaltátok már, ha leültök imádkozni, rengeteg jó ötlet jut az eszünkbe. Az agyunk előre-hátra megy az időben. Mi volt? Mi lesz még? Nagyon oda kell figyelnünk, hogy el tudjunk csendesedni.

Én hogyha este végzek szentségimádást, nekem nagyjából 20 perc kell arra, hogy egyáltalán a jelenbe megérkezzek! Mert Istennel a jelenben lehet találkozni. Azt a módszert szoktam alkalmazni, hogy visszafelé az időben, minden órából megköszönök valamit az Úr Jézusnak, és akkor így szépen megérkezem a jelenbe.”

Érdemes azt is megfontolni, hogy ima közben legyen a kezünk ügyében jegyzettömb, papír (vagy a telefon jegyzetkezelő alkalmazása), és írjuk fel ezeket a jó ötletnek tűnő dolgokat, amelyek könnyen lehet, hogy a Szentlélek ösztönzésére jutnak ilyenkor az eszünkbe…


Forrás: A szentségimádás iskolája 2017. (I. rész), Fábry Kornél # youtube.com
Kép: Youtube

Címkék:,