📸 Házszentelés vízkereszt ünnepe kapcsán, Bük 2024.01.06.

„A vízkereszti házszentelések hagyománya a keresztény közösségek számára fontos és meghitt alkalom, amely lehetőséget nyújt az otthon megszentelésére és az Isten áldásának fogadására az új év kezdetén” – a Vas Népe beszámolója.

Házszentelés, Bük 2024.

Fotó: © Vas Népe (Cseh Gábor)

A Szent Kelemen Plébánia vízkereszti miséje után találkoztunk Dr. Szalai Gábor plébánossal, hogy elkísérjük a házszentelésekre, épp indult a ministránsaival a büki családokhoz.

Nem nagyon volt jellemző itt Bükön a házszentelés. Három éve érkeztem ide, azóta próbálok ebből hagyományt teremteni – osztotta meg velünk a plébános.

Először Gazdag Mónikáék otthonához érkeztünk. A ház áldását egy kis szertartás keretében végezte el az atya; egy ministráns fiú énekével és közös imádsággal kezdődött, majd a Mindenható Isten áldását kérte a házra és lakóira. Az ajtó fölé kikerült az áldást szimbolizáló dátum – matrica segítségével.

Ezt követően Gazdag Mónika húgának családja, Marton-Gazdag Rita és férje látott vendégül minket új otthonukban. Két éve már járt itt az atya, akkor még csak az itt álló műhelyt áldotta meg, azóta a család felépítette új lakóházát a telken, itt először zajlott le a házszentelési ceremónia. Dr. Szalai Gábor gratulált az új otthonhoz, majd krétával felrajzolta a ajtó fölé az aktuális dátumot.

A Vas Népe fotói:


Forrás: © Vas Népe (Csabai Bernadett)
Fotók: © Vas Népe (Cseh Gábor)