📸 Capella Savaria kamarazenekar koncertje, 2023

Október 28-án, szombaton a Capella Savaria kamarazenekart láttuk vendégül templomunkban; az együttes tagjai G. Ph. Telemann barokk német zeneszerző műveit mutatták be népes hallgatóság előtt.

Capella Savaria koncertje, 2023.10.28.

Több mint 40 éve működik; hazánk legrégebbi korhű hangszereken játszó kamarazenekara a szombathelyi Capella Savaria. 18. századi mesterek által készített eredeti hangszereken vagy azok másolatain szólaltatják meg a klasszikus, barokk zenekari darabokat, operákat, oratórikus műveket. Munkásságuk világszerte ismert és elismert, több mint 80 hanglemezük készült. Húsznál is több európai országban, Észak- és Dél-Amerikában, valamint Izraelben is koncerteztek. A magyar fesztiválok gyakori vendégei. Rangos szakmai és közönségdíjakat nyertek el. Művészeti vezetőjük és koncertmesterük, Kalló Zsolt 2022-ben vehette át munkássága elismeréseképpen a Magyarország Érdemes Művésze-díjat.

A szombati hangverseny alkalmával Georg Philipp Telemann, a 18. század egyik legnépszerűbb és legkiemelkedőbb komponistájának műveiből mutattak be néhányat a művészek. A barokk korszak és a zeneirodalom elismert német alakjának neve Händelhez vagy Bachhoz képest ma már kevésbé ismert, ámbár csaknem minden műfajban jelentőset alkotott (zenekari darabok, operák, kantáták, misék, passiók stb.). „Számunkra abban rejlik legfőbb értéke, hogy olasz és francia stílusú műveit a kelet-európai népzenék akkoriban még egzotikusnak ható elemeivel gazdagította – írja Büki László, a vaskarika.hu főszerkesztője a koncertről írt beszámolójában.

A Telemann tisztán címet viselő mintegy 60 perces koncert során összesen három kiváló, többtételes művet (Concerto polonois, Suite in A minor for recorder and strings és Concerto for flute, viola d’amore and oboa d’amore) hallhatott a közönség, amely teljesen megtöltötte a Szent Kelemen templom padsorait, s vastapssal jutalmazta az előadást. Szólistaként közreműködött Prehoffer Gábor (furulya), Bertalan Andrea (fuvola), Stjepan Nodilo (oboa), valamint Kalló Zsolt (hegedű).

A hangverseny létrejöttében nagy szerepe volt, külön köszönet illeti Molnár Dániel urat, a Szombathelyi Művészeti Szakgimnázium és Technikum zeneművészeti igazgatóhelyettesét, a Capella Savaria koncertszervezőjét, brácsaművészét, akinek plébánosunkkal, Gábor atyával való ismeretsége hosszú évekre nyúlik vissza. Zenekari játéka mellett nem mellesleg ő a szombati szentmise kántori feladatait is ellátta az est során, közreműködve orgonán.

Képek az eseményről


Fotók forrása: Kovács Szilárd (Szent Kelemen Plébánia)
© Büki László (Facebook / Vaskarika.hu)

Videófelvétel: Kovács Szilárd
Szent Kelemen Templom, 2023.10.28.