📸 Balázs-áldás a büki templomban (2022)

Szent Balázs püspök segítségül hívása – betegségek esetén – régi időkre nyúlik vissza. E liturgikus szokás a 16. század körül keletkezett, és a mai napig él.

Balázs-áldás, 2022 A vértanút keresztény hite miatt üldözték, végül elfogták, hite megtagadására azonban nem tudták kényszeríteni. Rabságában is számos csodát tett, köztük egyik legjelentősebb az, amikor segített egy szenvedő kisgyereken. A kisgyerek édesanyja hálából gyertyát és ételt adott a püspöknek, innen ered a balázsolás, Balázs-áldás hagyománya. Ez a liturgikus szokás a 16. század körül keletkezett, és a mai napig él. A kora-kereszténység szentjének emlékezete máig elevenen fennmaradt, kultusza széles körben elterjedt, keleten a 6. századtól, nyugaton a 9. századtól kezdve a torokbajok ellen védő szentként tisztelik. Ünnepét a 12. század óta február 3-án ülik meg Rómában. A katolikus templomokban Balázs-áldás van ezen a napon.

Az áldás szövege:

Szent Balázs püspök és vértanú közbenjárására szabadítson meg téged az Isten a torokbajtól és minden más bajtól: az Atya, a Fiú és a Szentlélek. Ámen.


Képek: Büki Egyházközség, Vincze Erzsébet (2022.02.06.)
Forrás: https://blog.oik.hu/balazs-aldas/