Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus himnusza és imázsfilmje

83 évvel az 1938-as budapesti eucharisztikus világkongresszus után és 83 nappal a 2021-es világesemény előtt, ünnepélyesen bemutatták az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus himnuszát és imázsfilmjét, valamint az esemény 12 hírnökét.

Győzelemről énekeljen, 2021A zenei téren teljesen újragondolt „Győzelemről énekeljen” c. énekünk lesz a 2021-es ünnepség himnusza is. Napjaink egyik legnépszerűbb magyar zenésze; Kovács Ákos, valamint a Torzók című filmhez írt zenéjével Oscar-díjra jelölt Pejtsik Péter dolgozták át a művet. A himnusz angol és magyar nyelvű szöveggel is hallható lesz. A bemutatott zenei videóban három ismert fiatal zenész énekel, de a felvételeken a Magyar Állami Operaház kórusa és zenekara is közreműködött.

Nagy Bogi, Dánielfy Gergő és Czinke Máté nemcsak „Győzelemről énekeljen” előadásába kapcsolódhatott bele, hanem az imázsfilmben ők alakítják azt a három fiatalt is, akiknek megtéréstörténetével bátorítanak mindannyiunkat a kongresszuson való részvételre – a találkozásra Jézussal. A zenekedvelők számára valamennyiük neve ismerős lehet, hiszen több tehetségkutató műsorban hallhattuk már őket.

A 4K felbontásban rögzített rövidfilm forgatókönyvét Ákos írta, és elkészítésében szerepet vállalt Farkas Attila  atya, aki gyermekként vett részt az 1938-as eucharisztikus világkongresszuson, valamint Sára Bernadette Jászai Mari-díjas színésznő és Cseke Péter Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, rendező, színházigazgató, akinek csupán a karját láthatjuk egyetlen jelenetben, amikor a Czinke Máté által alakított feldúlt fiút elrántja egy száguldó autó elől.

A sajtóbemutatón Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek köszöntötte az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus 12 hírnökét is. Az ő feladatuk az esemény és annak fő céljának – az Eucharisztiában jelenlévő Jézus közös megünneplésének – a népszerűsítése. A világesemény 12 hírnöke: Baricz Gergő zenész, dalszerző, Böjte Csaba ferences szerzetes, Csókay András idegsebész, Dolhai Attila színész, énekes, Kubik Anna színművésznő, Lackfi János író, költő, Petrás Mária népdalénekes, Sena Dagadu énekesnő, Szalóki Ági előadóművész, dalszerző, Szikora Róbert az R-GO frontembere, Pindroch Csaba színművész, Ürge-Vorsatz Diána fizikus, klímakutató.

1938-hoz hasonlóan, 2021-ben is kulcsszerepet kapnak a világesemény lebonyolításában az önkéntesek. Ismert és elismert személyiségek – többek között Dani Gyöngyi, Miklósa Erika, Dánielfy Gergő, Kuzmányi István – is vállalták, hogy népszerűsítik az önkéntes munkát. A nagy érdeklődésre tekintettel az Önkéntes Program június 24-ig várja még a jelentkezőket!

Magyarország 2021. szeptember 5-12. között ad otthont a katolikus világeseménynek, amelynek záró szentmiséjén a tervek szerint részt vesz Ferenc pápa is.


A „Győzelemről énekeljen” 2021-es változata és imázsfilmje:

A himnusz szövege

Győzelemről énekeljen Napkelet és Napnyugat,
Millió szív összecsengjen, magasztalja az Urat!
Krisztus újra földre szállott, vándorlásunk társa lett,
Mert szerette a világot, kenyérszínbe rejtezett.
Krisztus kenyér s bor színében Úr s Király a föld felett,
Forrassz eggyé békességben minden népet s nemzetet!


Egykor értünk testet öltött, kisgyermekként jött közénk,
A keresztfán vére ömlött váltságunknak béreként.
Most az oltár Golgotáján újra itt a drága vér,
Áldozat az Isten-Bárány, Krisztus teste a kenyér.
Krisztus kenyér s bor színében Úr s Király a föld felett,
Forrassz eggyé békességben minden népet s nemzetet!


Zúgjon hát a hálaének, szálljon völgyön, tengeren,
A szeretet Istenének dicsőség és üdv legyen.
Az egész föld legyen oltár, virág rajta a szivünk,
Minden dalunk zengő zsoltár, tömjénillat a hitünk.
Krisztus kenyér s bor színében Úr s Király a föld felett,
Forrassz eggyé békességben minden népet s nemzetet!


István király árva népe, te is hajtsd meg homlokod,
Borulj térdre, szórd elébe minden gondod, bánatod!
A kereszt volt ezer éven reménységed oszlopa,
Most is Krisztus jele légyen jobb jövődnek záloga.
Krisztus kenyér s bor színében Úr s Király a föld felett,
Forrassz eggyé békességben minden népet s nemzetet!


Az eredeti, 1938-as himnusz itt hallgatható meg: link
Forrás: IEC 2020 / YouTube